Банкеръ Weekly

Пари и пазари

"БНП Париба" загубила 80 млн. долара

Загуба в размер на 80 млн. щ. долара от търговия на деривативи, свързани с щатския базов индекс S&P 500, е отчела "БНП Париба", твърдят запознати с този пазар.  Това се е случило по Коледа, след като позициите, които разкрил базираният в Ню Йорк шеф на звеното за търговия на щатски индекси Антоан Лур, тръгнали в нежелана посока. Основната част от загубата била натрупана за няколко дни преди коледните празници, твърдят добре информирани  източници. Те са пожелали имената им да останат тайна, защото сделките са частни.

Самият Лур е бил в отпуск, когато търговските операции са започнали да губят огромни суми в резултат на острия спад на S&P 500. Да припомним, че щатските акции отчетоха няколко резки срива през миналия месец заради ескалиращото търговско напрежение между Пекин и администрацията на Доналд Тръмп.

Лур, който все още не се е върнал от отпуск, отказал коментар чрез профила си в LinkedIn. А колегите му твърдят, че той ще отсъства още  седмица. 

Загубите в никакъв случай не помагат на търговското поделение на "БНП Париба", което отчаяно  се опитва да съживи растежа, след като банката насочи усилията си към подобряване на инвестиционната си дейност като цяло. Коледният търговски срив идва точно когато френският кредитор разформирова част от другите си пазарни единици. Миналата седмица агенция "Блумбърг" информира, че "БНП Париба" е в процес на закриване на звеното си за търговия със собствени средства - Opera Trading Capital. През тази седмица пък стана ясно, че банката ликвидира щатския си отдел за търговия на суровинни производни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във