Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Блясъкът на швейцарския франк помръква

Томас Йордан

Сривът на швейцарския франк до най-ниската му стойност към еврото за последните 12 месеца предполага, че Националната банка на Швейцария просто ще трябва да стои кротко и да изчака, за да постигне целта си - по-слаба валута. Швейцарските пари пробиха на 10 юли ключовото техническо ниво на подкрепа от 1.10 франка за едно евро, което не се бе случвало от юни 2016-а насам.

Причина за това отстъпление на франка са различията в монетарните политики, които ще продължат да натискат надолу швейцарската валута спрямо другите европейски парични единици. Най-значимите световни централни банки подготвят от известно време международните финансови пазари за постепенното съкращаване на програмите си за безпрецедентни парични стимули в подкрепа на националните стопанства. След Федералния резерв, който от средата на декември 2015-а започна да качва лихвените проценти, от политиката на лихвени съкращения се отказаха и Европейската централна банка, шведската "Риксбанк" и норвежката "Норгес банк". "Бенк ъф Инглънд" също подсказва, че търпението й към настъпващата инфлация се изчерпва. Така швейцарската им "колежка" остава сред оредяващите редици на противниковия лагер, който поддържа щедра монетарна политика.

Това провокира предвижданията на "Ю Би Ес груп" и на "Номура холдингс", че предстои по-нататъшно отслабване на франка. Анализаторът на "Ю Би Ес" - Лефтерис Фармакис, очаква 1.13 шв. франка за едно евро до края на годината. Просто защото, според Фармакис, "ако останалата част от света предлага по-високи лихви, а Швейцарската национална банка остава зад завоя, то всеки интуитивно би искал да разнообрази вложенията си в по-доходоносни активи и да се оттегли от нулевата или отрицателна възвръщаемост на швейцарския франк".  Юхиро Гото - старши валутен стратег на "Номура холдингс", пък прогнозира, че швейцарските пари ще се котират в диапазона 1.11-1.12 шв. франка за едно евро в краткосрочен план. Да припомним, че предишните предвиждания на японските банкери бе за 1.10 франка за едно евро в края на тази година и 1.12 франка за евро в края на 2018-а.

Тази конфигурация обаче със сигурност ще донесе облекчение на председателя на швейцарските централни банкери - Томас Йордан, който предупреди през юни, че франкът си остава надценен и че няма да има промяна в банковата политика, която вече повече от две години прилага отрицателни лихви плюс периодични валутни интервенции, за да ограничи ръста на националната парична единица.

Според Арно Масе - пазарен анализатор в Swissquote bank, пробивът на еврото над 1.10 шв. франка е техническа реакция, произтичаща от пазара на деривативи, където "тонове опции" са били сключени с цена на изпълнение около тази котировка. Швейцарският франк продължи да поевтинява и след 10 юли, но след спад до 1.1057 за едно евро в средата на седмицата се повиши леко до 1.011 за едно евро в късната следобедна европейска търговия на 12 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във