Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Bitcoin надскочи "Боинг" и Бъфет

Неуправляемият ръст на цената на Bitcoin означава, че пазарната капитализация на криптовалутата вече е надскочила размера на годишния брутен продукт на някои национални  икономики, както и пазарните оценки на големи  компании и личните състояния на някои  топ милиардери в света.

Независимо от разгорещяващия се дебат за "балонообразния" статус на Bitcoin виртуалните пари продължават "да катерят" и на 5 декември цената им надхвърли поредната кръгла стойност от 12 хил. щ. долара. Което означава, че само през тази година те са поскъпнали с над 1000 процента. И че пазарната оценка на всички монети в обрdщение от над 200 млрд. щ. долара вече има потенциал за големи  "удари".

От гледна точка на пазарната капитализация Bitcoin вече превъзхождат знакови икономически и бизнес субекти.

Например Световната банка оценява БВП на Нова Зеландия на 185 млрд. щ. долара към юли 2017-а. А пазарната оценка на криптовалутата вече превъзхожда брутния  вътрешен продукт на редица страни - на Виетнам, на Гърция, на Чешката република, на Перу, на Румъния, на Ирак и на Алжир и е по-висока от БВП на Катар, Кувейт и Унгария. 

Въпреки че произвежда огромни самолети за презокеански полети, пазарната капитализация на "Боинг", изчислена  грубо на 164 млрд. щ. долара към 5 декември, е по-ниска от тази на дигиталните монети, които преди десет години изобщо не съществуваха. Базираната в Чикаго мултинационална корпорация, която се самоопределя като най-големият световен производител на летателна техника, навърши на 16 юли 101 години. В нея работят 140 хил. души, базирани в повече от 65 държави. Основният й конкурент от Европа - "Еърбъс", е дори още по-назад с пазарната си оценка от едва 81 млрд. щ. долара.

Ако пазарната капитализация на Bitcoin се вложи  за въоръжаване, с тези средства  могат да се постигнат забележителни резултати. Например  щатският кораб "Джералд Р. Форд" - първият от новия клас атомни самолетоносачи, с който щатският флот се сдоби през май, струва  около  13 млрд. щ. долара. Което означава, че ако инвеститорите в дигиталните монети обединят придобивките си, те могат да си купят цяла флотилия от 15 кораба.

Пазарната оценка на Bitcoin вече е по-висока от комбинираната капитализация на две от най-влиятелните банки в света - "Голдман Сакс груп" и "Ю Би Ес груп", съответно с  94 млрд. щ. долара (приблизително) и 64 млрд. долара към 5 декември.

Богатствата на световните топ-милиардери Бил Гейтс и Уорън Бъфет също не стигат за изкупуването на всички Bitcoin в обращение. Просто защото индексът на милиардерите на агенция "Блумбърг" оценява състоянието на Гейтс на 90 млрд. долара, а на Бъфет - на 83 млрд. долара. Да не говорим за английската кралица Елизабет ІІ с нейните "едва" 383 млн. долара. 

Валутният гуру Джон Тейлър - бившият ръководител на най-големия валутен хеджингов фонд в света FX Concepts LLC, пък харчи по 6 щ. долара на месец, за да следи "безогледните" ценови скокове на Bitcoin. Той изобщо не е обсебен от криптоманията и все още държи на обещанието си никога да не търгува с цифрови монети. А данните, които купува от неидентифициран доставчик, му помагат да оформя мнението си за валутите, акциите и борсовите суровини, чиито движения продължава да прогнозира като шеф на регистрираната в Ню Йорк фирма "Тейлър глоубъл вижън". Според 74-годишния експерт "ако цената на Bitcoin върви надолу, това означава, че търсенето на рискови активи намалява".  

Facebook logo
Бъдете с нас и във