Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БФБ: Съперничество на двата полюса

Кирил Иванов,

инвестиционен консултант

 

Традиционно краят на годината  е моментът, в който човек си прави равносметка за изтеклите месеци, вади си изводи и чертае постижими цели за следващите 365 дни. Ако трябва да обобщим отминалата  2017 г. от финансова гледна точка, едва ли ще се намери по- добра дума от блестяща, макар че и определението  "балонизирана" изглежда доста подходящо. Дългогодишните усилия на солиден брой централни банки да "напомпат" цените на основните активи за пореден път се увенчаха  с успех. През тази година "налягането в системата" достигна критични стойности и се разпростря далеч извън целевата група на централните банкери, обхващайки нови и нови класове активи, включително (но не само) и голяма част от суровините, ценните метали и криптовалутите. Като стана въпрос за криптовалутите -  само за година се нароиха  хиляди различни разновидностти на "революционната технология" - с шарени наименования и с разнороден произход, всяка от които активно се бори за място в електронните портфейли (т.нар. леджъри) на спекулантите. Едва ли остана човек, който не е чул за модерната версия на играта "стани богат", т.е. купуваш Биткойн в началото на 2017 за 1000 щ. долара  и чакаш едва една година да станат 16 000 щ. долара - лесно, бързо и удобно. На този "светъл" фон "космическите" стойности на международните борсови индекси започнаха да изглеждат миниатюрни, а вложението в подобен сорт инструменти, поскъпнали за няколко години със стотици проценти, дори "неизгодно".

На родна почва ситуацията изглежда далеч по-умерена и балансирана. Най-старият, тесен и представителен български борсов индекс - SOFIX, нарасна за година с "едва" около 15%, докато "борсовият лакмус", измерващ настроенията на инвеститорите към сектор "недвижими имоти" - BGREIT, прибави "само" 8% към стойността си. Въпреки балансираните стойности на индексите включените в тяхното изчисление компании се представиха доста разнообразно, като част от дружествата успяха да зарадват акционерите си с трицифрена доходност, а други им натресоха модерната "отрицателна доходност", която преди наричахме на кратко загуба. 

Сред най-добре представилите се "сини чипове" (на годишна база)  беше "Еврохолд България". Софийският холдинг, включващ в групата си подхолдинги, развиващи дейност в три основни направления: застраховане, лизинг и продажба на автомобили, успя да увеличи капитализацията си с около 115%, достигайки в края на годината равнищата от 1.40 лв. за дял. Само преди седмица "Еврохолд" съобщи, че приключва успешно увеличението на капитала си от 161 345 000 на 197 525 600 лева. Сумата, получена от записаните и напълно заплатени акции, е  47 млн. лв., което представлява близо 90% от предложените нови акции, при минимален праг за успех на емисията от 50 на сто. Холдингът ще използва средствата за намаляване на задълженията си към "Старком холдинг" АД, за разширяване на дейността на дъщерното дружество "Евро-Финанс" АД на международните пазари, както и за подпомагане и подобряване на финансовото състояние и ликвидността на дъщерното дружество "Евроинс Иншурънс Груп" АД.

Сред топ вложенията през изминалата година се наредиха книжата и на друг холдинг - "Доверие Обединен холдинг". Най-големият бивш приватизационен фонд успя да зарадва акционерите си с близо 90% годишна доходност и цени, достигащи до 2.10 лв. за дял. "Гореща новина" от холдинга е, че не е успял да постигне споразумение с потенциален продавач за покупката на малко над 50% от капитала на молдовска банка Victoriabank S.A., за което по-рано съобщи, че е получил предварително писмено разрешение от Националната банка на Молдова. Със "сделка или не" книжата на "Доверие Обединен холдинг" запазиха стабилни ценови равнища.

Поводи за недоволство до момента нямат и инвеститорите, вложили капитала си в акции на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Книжата й поскъпват на годишна база с над 65%  до равнищата около 5.50 лв. за дял, като на моменти "удариха" и нивото от 6 лв. за акция. Ключово събитие за борсовата търговия с книжата на банката през годината беше съобщението в края на април, което гласеше, че финансовата институция е ангажирала Citigroup Global Markets Limited за финансов съветник при стратегическото й разрастване в банкирането на дребно и във финансирането на малките и средните предприятия. Банката разглежда няколко ключови варианта, включително и стратегически партньорства или консолидация, привличане на нови ключови инвеститори и емитиране на нов капитал. До момента съществено развитие по въпроса не е оповестено и очакванията са фокусирани към новата 2018 година.

Друга възлова за "БФБ-София" публична компания - "Софарма", също зарадва акционерите си с прилична годишна доходност. Фармацевтичният концерн увеличи капитализацията си с близо 50% и достигна стойности от 4.30 лв. за дял. Цените на тези акции на моменти достигаха до 5 лв. за един брой, но голям акционер, "насочил се към изходите", причини корекция и търсене на по-солидна подкрепа от страна на купувачите, която бе намерена на текущите по-ниски равнища. От фундаментална гледна точка годината не беше в никакъв случай скучна за дружеството, а и следващата не се очертава да е такава - планира се изграждането на нова екстракционна мощност в Казанлък за производство на лекарството за отказ от тютюнопушене "Табекс", стартиране на проект за изграждане на лиофилен завод в София, вливането на "Унифарм", изграждане на склад в Молдова, солидно разрастване на сръбския пазар и т.н. И дъщерният търговец с медикаменти на едро "Софарма Трейдинг", който получи разрешение за концентрация чрез придобиване на веригата аптеки "Фармастор",  изпраща солидна година. Финансовите му резултати за пореден път продължават да бележат стабилен ръст, като за периода януари-ноември компанията е продала стоки на стойност 606.085 млн. лв., което е с 9% повече спрямо постигнатите през 2016-а. Същевременно акумулираната брутна печалба нараства с 5% до 14.651 млн. лева.

Друга компания с доста солидно борсово представяне през годината, за съжаление развали коледното настроение на акционерите си с доста неприятна новина. Производителят на целулоза "Свилоза" съобщи, че спира работа заради липсата на суровина и никой не знае кога дейността на предприятието ще бъде възобновена. След очевидно неприятната за акционерите вест, печалбите по позицията се ограничиха до все още "тлъстите" 55% за година.

Освен капиталови печалби инвеститорите в български публични капиталови ценни книжа бяха наградени и със солидни дивиденти. През изминаващата година цели 260 млн. лв. са били разпределени от публичните компании за акционерите им, като това е доста солиден ръст от 70% спрямо предходната 2016-а. Дали и следващата 2018 г. ще продължи положителния тренд от предишните няколко години предстои да разберем, но очакванията на преобладаващата част от инвеститорите и анализаторите са положителни, което принципно не е много позитивно пък за бъдещите цени на акциите само по себе си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във