Банкеръ Daily

Пари и пазари

БФБ спря търговията с девет дружества заради неплатени такси

"БФБ-София" временно спира търговията емисиите акции, издадени от девет публични дружества, съобщиха от борсовия оператор. Решението влиза в сила от днес и е заради неплатена такса "поддържане на регистрирана емисия", определена в Тарифата на "БФБ-София" АД за 2018 година. В началото на март съветът на директорите на фондовата борса показа жълт картон и даде срок до 23 март на 22 дружества да заплатят дължимата сума.

В списъка на нередовните компании са три дружества със специална инвестиционна цел, които са с фокус върху вложения в недвижими имоти - "Емирейтс Пропъртис" АДСИЦ-София (P15 Акции), "Парк" АДСИЦ-София (4PK Акции) и "Юнайтед пропъртис" АДСИЦ-София (5U7 Акции).
Един от емитентите на дългови книжа отново "забрави" да си плати таксата - "Източна газова компания" ЕАД-Варна (9IPA Облигации).

Останалите "нарушители" на правилата на "БФБ-София" са собственикът на хотелските комплекси "Верея" и "Железник" - "Верея-тур" АД-Стара Загора (4VT Акции), фирмата с разнообразен бизнес в областта на хранително-вкусовата промишленост "Голд Инвестмънт Груп" АД-София (IH4 Акции), фабриката за производство и търговия на мебели от масив "Далия" ЕАД-Габрово (DAD Акции), производителят на машини и оборудване за студена и термична обработка на металите "ИММИ" АД-София (4IM Акции) и търговецът на едро с парфюмерийни и козметични изделия "Мейфеър Груп ПиЕлСи" АД-София (3G9 Акции).

Сред фирмите, които не са платили годишната си така има и дружества с чуждестранни акционери. Двама гръцки граждани контролират "Мейфеър Глоуб" АД. Трима гръцки инвеститори с равни дялове притежават фирмата "Голд Инвестмънт Груп" АД.

Търговията с емисиите финансови инструменти ще бъде възстановена след заплащане на дължимите суми. Датата на възстановяване е петият работен ден след публикация на съобщение в бюлетина на борсата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във