Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Банковите акции оцеляха в борсовото безвремие

Няколко сделки с големи пакети акции изстреляха нагоре пазарната оценка на ТЕКСИМБАНК, управлявана от Иглика Логофетова - председател на УС (вляво), и Мария Видолова - изпълнителен директор.

Борсовият пазар у нас не впечатли публиката през ноември.

Цените бяха стабилни, но на ниски равнища. Основният индекс SOFIX на "БФБ-София" отчита понижение за четвърти пореден месец, но емисиите само на шест от  включените в него 15 най-ликвидни компании завършват на печалба. През ноември той изгуби 0.95% от стойността си - до 665.03 пункта. От четирите измерители на стойности на борсата само BG TR30 регистрира минимален ръст.

Банковите акции не останаха незабелязани от инвеститорите на "БФБ-София". Но се представиха по различен начин в сделките през ноември. Книжата на Първа инвестиционна банка и на Централна кооперативна банка започнаха месеца с най-високите си котировки, но в следващите дни губеха скорост и поевтиняха. Все пак те  се запазиха над постигнатото  през октомври. Но пък акциите на ТЕКСИМБАНК донесоха добри финансови приходи, поне на някои от акционерите й.

Въпреки лъкатушещите цени на банковите книжа някои от борсовите играчи успяха да си докарат прилични приходи, като се освободиха навреме от книжата си в тези публични дружества. В двадесет и двете борсови сесии на ноември бяха изтъргувани 2 545 191 такива акции, но ако извадим от бройката уговорените прехвърляния на книжа на ТЕКСИМБАНК, числото е символично - 142 328, при 289 094 дяла през октомври.

Печалбата на

Първа инвестиционна банкана

расте и през третото тримесечие. В края на септември тя вече е 61.16 млн. лв., или с 6.092 млн. повече спрямо същия период  през предната година. Борсовите играчи отчетоха този факт, а цените на акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) значително се подобриха спрямо октомври. Това повлия и върху настроението на акционерите й, които предпочетоха разпродажбите, за да осребрят вложението си. Вследствие на борсовата активност банката се нареди сред най-ликвидните компании на "БФБ-София". По тази причина 96 718 акции на финансовата институция смениха собственика си. Сделките ставаха в широката  граница  от тридесет стотинки. През октомври общо 70 480 акции бяха обект на покупко-продажба.

Най-интересното с акциите на ПИБ се случи още в първата седмица на ноември. Тогава имаше три опита за раздвижване, тъй  като инвеститорите вдигнаха мизата за притежаване на такива книжа. Ентусиазмът вдигна котировките и те отбелязаха най-високото си постижение за месеца - от 5.603 лв. за един брой. А тя е с 23 стотинки над върховата им стойност от октомври.

Явно това  беше най-високата цена, която играчите бяха готови да платят за тези книжа. След това обаче нямаше нещо, което да ги задържа при  хода им надолу. Губейки стойност, цените на книжата се гмурнаха с лекота под 5.6, после 5.5, 5.4 лв. за акция.

Притесненията на акционерите до края на месеца само растяха, а на 30 ноември беше ударено и месечното дъно от 5.325 лв. за дял. За сравнение - през октомври най-ниската котировка за тези акции беше 5.368 лева.

По-активната търговия и разпродажбите на книжа на ПИБ доведоха до това, че най-високата и най-ниската цена надскочиха тези от октомври.

Тъй като стойността от 5.325 лв. в последната борсова сесия за ноември е с пет стотинки под тази от края на октомври, притежателите на такива книжа  трябваше да преглътнат спада в пазарната оценка на банката, която загуби около 5 млн. лв. от стойността си. Така в този ден борсовите играчи оцениха ПИБ на 585.75 млн. лева.

Книжата на

Централна кооперативна банка

запазиха спокойствие през ноември, но цените все пак добавиха малко стойност в сравнение с октомври. Но това не успокои борсовите играчи и малко от тях излязоха на пазара. Търговията се "вихреше" в тесните рамки между 1.69 и 1.79 лв. за акция. Котировките се чувстваха доста уютно, при положение че номиналът на тези книжа е един лев.

Продължи и започналото в края на десетия месец оживление в търговията с акциите на Централна кооперативна банка (ЦКБ). Добрата новина за акционерите на банката от групата на "Химимпорт" е, че двете крайни стойности на цените са по-високи спрямо октомври.

Най-интересното с акциите на ЦКБ се случи в първата седмица на ноември. В резултат наддаването вдигна цената им до 1.799 лв. за един брой и тя  така и си остана най-високата за ноември. През октомври играчите плащаха по 1.79 за една такава ценна книга.

В следващите дни апетитите за търговия утихнаха. Мечтите на инвеститорите се успокоиха и котировките отстъпиха леко надолу (под 1.70 лв. за дял). Цените на акциите на ЦКБ намериха своето равновесие на 30 ноември, когато стъпиха на кота 1.69 лв. за един брой. През октомври най-ниската котировка за книжата от групата "Химимпорт" беше при 1.62 лева. За най-голямо съжаление на притежателите на такива книжа ЦКБ отново е с най-големия спад между двете гранични котировки сред четирите публични банки (-6.06%).

Свиването на котировките в последните търговски дни на ноември отне още няколко стотинки от цените на тези акции и те затвориха месеца при 1.69 лв. за дял. Така в крайна  сметка останаха с осем стотинки под стойността си от края на октомври. А това стопи около 9 млн. лв. от пазарната капитализация на кредитната институция и тя  вече е 199.231 млн. лева. Което  означава, че за първи път от август насам оценката за ЦКБ пада под границата от двеста милиона.

Интригата около акциите на

ТЕКСИМБАНК

подклаждаха  прехвърлянията на няколко големи пакета, които вдигнаха и оборота на "БФБ-София" през ноември. В този месец в половината от борсовите дни имаше сделки с тези книжа и бяха  прехвърлени общо 2 402 579 броя. Заедно с това ТЕКСИМБАНК е компанията с най-голям  реализиран обем от 6 487 569 лв. през ноември.

Активността обаче повиши цените на книжата на търговската банка, като и най-ниската (2.52 лв.) и най-високата (2.70 лв.) са над платените през октомври. Този внезапен ентусиазъм пък помогна и за по-високата пазарна капитализация на банката, която в края на единадесетия месец вече е 75.587 млн. лева.

Вследствие на продажби на акции от капитала на ТЕКСИМБАНК към 28 ноември Йонко Данчев Данчев - като акционер, притежаващ 60.67% от книжата с право на глас в "Найденов Инвест" АД, държи непряко общо 1.02% от гласовете в общото събрание на публичната банка.

За 28 декември е насрочено извънредно общо събрание на акционерите на ТЕКСИМБАНК АД. Те ще гласуват промени в предмета на дейност в съответствие с последните промени в Закона за кредитните институции, както и съответното актуализиране на устава на дружеството. Заедно с това е предвидено и да бъде одобрен  размерът на възнаграждението на Мария Видолова като член на управителния съвет и изпълнителен директор за срока на мандата й.

Търговията с книжа на

Българо-американска кредитна банка

съвсем угасна през ноември. Една-единствена среща отбеляза борсовата статистика, а в останалите двадесет и една сесии липсваха оферти. Явно всички притежатели на такива книжа предпочетоха да се радват на постигнатите през октомври 7 лв. за акция и солидна оценка на банката.

В единствената борсова сесия цената бе свалена до 6.68 лв. за един брой, което извади 8 млн. от пазарната оценка на банката на Цветелина Бориславова. Този път според борсовите играчи БАКБ в края на ноември струва 164.938 млн. лева.

Обикновено търговията на "БФБ-София" се оживяване в края на годината. Предпразничните разпродажби по някои позиции вече са в ход, а  някои инвеститори се надяват не само да спечелят от добрите цени, а и да инвестират в нещо различно, например да се включат в коледните и новогодишните приготовления. Трети пък го правят, за да спасят каквото могат от инвестициите си в края на годината.

Негативен отпечатък върху капиталовия ни пазар обаче продължава да оказва депозитната треска, която не утихва. Хората предпочитат да трупат парите си в банки, въпреки че доходността по влоговете  четвърти месец остава без промяна, и то - близо до нулата. А и инвестицията в депозит остава крайно неатрактивна, тъй като реално носи отрицателен доход. Но и това все още не е фактор за промяна в нагласите. Статистиката на БНБ  все пак  сочи, че средствата в тази посока в банковата система растат с 0.2% и в края на октомври вече са на стойност 81.6 млрд. лева. Банкерите са предпазливи в прогнозите за промяна, макар  Асоциацията на банките в България отбеляза, че спадът на лихвите по депозитите е приключил, а  понижението е достигнало своя предел.

От друга страна, притежанието и търгуването на акции от публичните банки дават възможност за получаването на някакви прилични приходи от фондовата борса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във