Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Банковите акции обраха борсовия ентусиазъм

Севдалина Василева наследява поста главен директор ритейл (CRBO) в ПИБ, третата по големина на активите банка у нас след "УниКредит Булбанк" и "Банка ДСК".

Борсовите играчи не бяха толкова напористи през август. А през последната седмица на месеца показаха и явна умора - дали от летните жеги или от липсата на конкуренция... Основният индекс SOFIX навлезе в червената зона и отчете спад от 1.37% - до 705.44 пункта. Някои от анализаторите допускат, че в този си устрем застрашително се приближава към кота 700, която прескочи в края на юни.

Банковите акции за пореден месец бяха сред най-съблазнителните инструменти за инвеститорите и предложиха убежище на част от борсовите играчи. През осмия месец тези книжа бяха сред най-печелившите на "БФБ-София". Котировките на четирите публични трезора се представиха "шарено", но отново доказаха, че вложилите средства в тях са направили правилен избор с покупката на такива ценни книжа. Добрите цени, постигнати в първите две седмици, накараха повечето инвеститори да продават и да увеличат паричните си наличности. Свиването на котировките в следващите търговски сесии пък върна цените на някои от публичните банки под тези от юли.

Най-доволни на този фон пък са предпочелите акциите на Централна кооперативна банка - котировките им летяха нагоре и вдъхновиха и пазарната капитализация на кредитната институция.

Някои от инвеститорите се възползваха от възможността да се освободят с печалба от книжата си и спечелиха в августовското затишие. В резултат на което бройката на акциите, изтъргувани в двадесет и трите борсови дни, е шест пъти по-висока в сравнение с юли. Общо 1 263 776 дяла си прехвърлиха пазарните играчи, а бяха едва 253 077 през седмия месец на тази година.

С поредно месечно поскъпване могат да се похвалят и книжата на

Централна кооперативна банка

Динамично вървяха през август сделките с акциите на банката от групата на "Химимпорт", а пазарните участници с готовност добавяха стотинка след стотинка към цените. В резултат на това те надскочиха постигнатото през юли.

Котировката от 1.73 лв. за един брой си остана най-ниската за осмия месец, но тя се оказа само поредната стъпка към възхода на книжата на Централна кооперативна банка (ЦКБ). Подскоците по ценовата стълбица в следващите дни бележеха оптимизма на инвеститорите, а цените растяха, без да се съобразяват със затишието на "БФБ-София". Така, следвайки устрема от юли, стигнаха най-високата си месечна цена - от 1.952 лв. за един брой. А през предишния месец инвеститорите плащаха по 1.72 лв., за да имат от тези ценни книжа. По този начин апетитите към книжата на ЦКБ през месеца с лекота добавиха по още 23 стотинки към стойността им. Борсовите играчи пък все по-уверено гледат вече и към кота 2 лева.

Търговията в следващите дни показа, че засега това равнище на цените остава непостижимо. Котировките се спуснаха леко надолу и затвориха месеца при 1.865 лева за дял. Тази стойност обаче е със седемнадесет стотинки над цената от края на юли. Това логично повиши и пазарната капитализация на кредитната институция и тя за първи път тази година прескочи 200 млн. лева. Към 30 август ПИБ беше оценена на 209.562 млн. лева.

Най-високата и най-ниската цена на ЦКБ достигнаха ново равновесно ниво - котировките са пораснали с 30 стотинки спрямо началото на 2017-а.

Това позитивно развитие около акциите на банката доведе и до изключително активната им размяна. В резултат на това 791 979 книжа "прелетяха" между портфейлите на инвеститорите през август. Това пък беше достатъчно трезорът да остане най-търгуваната публична банка у нас.

Инвеститорите внимателно проследиха и изчетоха новините  около

Първа инвестиционна банка

през август. Най-високата и най-ниската цена очертаха търговията с тези акции. Понижението на котировките,  което видяхме през юли, продължи да отнема от стойността на тези акции. Може би затова цените им останаха по-ниски спрямо седмия месец на годината.

Иначе месецът започна много оптимистично. Още в първата му борсова сесия книжата на Първа инвестиционна банка (ПИБ) стигнаха най-високата си месечна цена - от 5.705 лв. за един брой. Месец по-рано обаче инвеститорите плащаха по 5.88 лв., за да ги имат в портфейла си. А през месец май мераците на инвеститорите бяха изтласкали котировките в подстъпите на шестте лева.

Но след това започна лъкатушенето по нервите на всички. Нервността на инвеститорите проби ценовите нагласи. Акциите на ПИБ се смъкваха по ценовата стълбица всеки ден, и така до последната борсова сесия. А след като загубиха и 7.92% от стойността си, те опряха до дъното - цена от 5.253 лв. за дял. Освен това най-ниската цена е с двадесет стотинки под месечното дъно през юли. Така сред четирите публични банки  акциите на ЦКБ отчетоха най-големия спад между двете гранични котировки.

Тази загуба на стойност логично свали и пазарната капитализация на кредитната институция и тя в края на август е 577.83 млн. лв. при 625.90 млн. лв. през юли. Това негативно развитие около цената на акциите на ПИБ не активизира търговията. В резултат 97 246 броя смениха собственика си при 86 674 през юли.

Осмият месец на 2017-а донесе и промени в мениджмънта на Първа инвестиционна банка. След 16 години от 22 август Васил Христов напусна позицията на изпълнителен директор и член на управителния съвет. Севдалина Василева го наследи като главен директор ритейл (CRBO). Тя е новият изпълнителен директор и член на управителния съвет на Fibank (Първа инвестиционна банка). През 2017 г. Василева се присъедини към ПИБ като директор "Стратегическо планиране и развитие".

Акциите на

Българо-американска кредитна банка

не успяха да се укрепят на нивото над 7 лв. за един брой. През последните три месеца инвеститорите няколко пъти вече правят опити да го прескочат, но котировките остават там все за кратко.

Пазарните участници останаха пасивни и към книжата на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) - в двадесет от борсовите сесии не се сключи нито една сделка с тях. Котировките се запазиха около нивото от юли.

Но за щастие пазарът често сменя лика си. В първите августовски дни книжата на кредитната институция все пак направиха своето борсово чудо. Те добавиха няколко стотинки спрямо края на юли и това позволи на играчите, които заложиха на тези книжа, да се порадват на вложението си. Най-високата цена стигна до 7 лв. за един брой - само със седем стотинки под върха през седмия месец.

Слабото търсене веднага смъкна цената за август до 6.75 лв. (при 6.85 лв. за юли). Това беше последната котировка, при която се сключиха сделки с тези книжа през осмия месец. Тъй като тя е равна на цената в края на юли, оценката на банката на Цветелина Бориславова също остана непроменена. Така за втори пореден месец борсовите играчи оценяват БАКБ на 166.666 млн. лева. Заради липсата на интерес обект на покупко-продажба бяха само 420 акции.

Борсовата търговия с книжата на

ТЕКСИМБАНК

също не изненада никого. Сделки имаше само в три от борсовите дни през август. Цената им обаче беше по-висока от тази през юли и стигна до 1.58 лв. за дял (при 1.53 лв. за седмия месец). Но в случая това стана, тъй като голям пакет от 373 809 броя смени собственика си в уговорена сделка.

После нещата дойдоха по местата си и котировките се върнаха до познатите ни нива. Платените 2.526 лв. за дял свалиха най-ниската цена още надолу. Това пък понижи и пазарната капитализация на кредитната институция до 70.715 млн. лв. (от 70.827 млн. за юли).

Домакинствата у нас все още предпочитат банковия депозит и са в основата на растежа на тези спестявания. Това, от една страна, повишава размера на семейните финанси и внася някаква сигурност в сегашната трудна среда. Но заедно с това спестяванията продължават да се обезценяват, тъй като и бaнкитe следват политиката си на намаляване на лиxвитe пo влоговете. И на практика, след като се приспаднат банковите такси по управление, всъщност си плащаме за пазенето на парите в кредитна институция.

Инвеститорите все още бавно се решават да поразмърдат тези средства, а възможности има. Банковите акции са алтернатива, тъй като, дори и без дивидент, котировките позволяват да се постигне доходност над тази на един депозит. Още повече че и от БНБ прогнозират задържане на лихвите по депозити, слабо забавяне на растежа на депозитите и продължаващо нарастване на кредитите за фирми и домакинства през втората половина на 2017 година.
 

<!--![endif]--><!--![if-->

<!--![endif]--><!--![if-->

<!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във