Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Банковите акции изненадаха инвеститорите

Aвcтpийcĸaтa ĸoмпaния зa инвecтиции в нeдвижими имoти Ѕоrаvіа взe нa лизинг знaчитeлнa чacт (40%) oт тepeнa нa бившия зaвoд "Kpeмиĸoвци" в Coфия. Toвa cъобщи главният изпълнителен директор на ПИБ Неделчо Неделчев. Бaнĸa пpидoби тези aĸтиви в ĸpaя нa 2015 г. oт ĸoмпaниитe "Eлтpeйд ĸъмпaни" и "Фepocплaвeн зaвoд".

Инвеститорите търсеха сигурност и през януари, но... по-далеч от пазара. Към края на месеца на екрана  започнаха да изкачат  междинните финансови отчети за четвъртото тримесечие на миналата година. Някои от публичните дружества подобриха счетоводните си резултати, но това не помогна много на  котировките на техните акции, които заличиха част от стойността си. През януари основният индекс на "БФБ-София" -  SOFIX, в чието изчисляване влизат и две публични банки, отново навлезе на червена територия. Измерителят на "сините чипове"  отчете спад от 1.53% - до 586.54 пункта. Всъщност  нямаше как да е по-различно, след като десет от включените в неговата база компании завършиха първия месец със загуба. На печалба са само четири от компонентите на индекса, а при  една от емисиите  няма промяна. Останалите  три показателя за борсовата активност (BGBX 40, BG TR30 и BGREIT) също са "изтрили"  част от стойността си.   

Разнопосочна търговия наблюдавахме и при сделките с акциите на четирите публични банки през януари, но и с печеливши моменти за някои от пазарните участници. Доволни могат да бъдат акционерите в Централна кооперативна банка и в Първа инвестиционна банка, чиито книжа видяхме да се връщат  към някои чакани отдавна ценови стойности. По тази причина пазарната оценка на тези две дружества веднага отчете това повишение. В същото време, без много блясък и ценово шоу, Българо-американска кредитна банка и ТЕКСИМБАНК доказаха на акционерите си, че са направили добър избор с покупката на техни  книжа. Цените им са стабилни, а борсовата им оценка запазва стойността си. 

В крайна сметка в проведените двадесет и две търговски сесии през януари инвеститорите в банкови акции си размениха 578 522 броя при 697 589 през декември. 

Сред разпродаваните акции през януари попаднаха и тези на 

Централна кооперативна банка

Цените продължиха тенденцията, оформила се през  декември да свиват стойността си. Това пък стана причина те да паднат до ново, по-ниско равновесно ниво спрямо декември. 

Котировките лъкатушеха по ценовата стълбица и само единични сделки правеха опити да подобрят настроението на борсовите участници. Иначе срещите между инвеститорите ставаха в широки граници, които оформиха и двете гранични стойности по тази позиция. 

Песимистичните настроения сваляха по няколко стотинки от стойността на акциите на Централна кооперативна банка (ЦКБ) през януари и дърпаха цените им надолу. Това приключи на 21 януари, когато те опряха в месечното си дъно - от 1.2408 лв. за един дял. През декември най-ниската котировка за книжата на тази банка беше  1.4021 лева. 

През втората половина на месеца цените плахо поеха нагоре. Обаче едва в края на периода  котировките намериха сили да обърнат тренда и да върнат усмивките по лицата на акционерите. И така до последната борсова сесия, в която пазарните участници вдигнаха мизата за тези книжа до 1.4819 лв. за един брой - най-високата цена, която инвеститорите  бяха готови да платят през януари за дял от банката на "Химимпорт". Дотук обаче свършиха добрите новини. Тази котировка все пак остана с четири стотинки под върха й от декември. 

Непостоянството в цените стана причина и за разпродажби на акции от  Централна кооперативна банка. И резултатът от това е 303 829 прехвърлени акции срещу 269 502 броя, които си намериха нов собственик през декември. 

Плахите опити за ръст в последните дни на януари станаха причина акциите на ЦКБ да добавят осем стотинки към цената си спрямо края на последния месец на 2018-а, което пък дръпна нагоре пазарната капитализация на банката от групата "Химимпорт". И така според борсовите играчи оценката на кредитната институция стигна до 167.683 млн. лв. при 158.654 млн. лева. 

"Централна кооперативна банка" АД, която е един от компонентите за изчисляване на индекса на сините чипове SOFIX, отчете печалба в края на четвъртото тримесечие на миналата година в размер на 32.963 млн. лв. спрямо 36.814 млн. за 2017-а. Това стана ясно от неконсолидирания финансов отчет на трезора. 

На 27 декември се проведе извънредно общо събрание на акционерите на ЦКБ, което гласува промени в устава на дружеството. С тях   управителният  съвет бе овластен с одобрението на надзорния съвет на банката в следващите пет години да взема  решения за увеличаване на капитала на дружеството чрез издаване на нови обикновени и/или привилегировани акции с обща номинална стойност за посочения срок до 90 млн. лева.

Котировките на книжата на

Първа инвестиционна банка

паднаха леко надолу през януари, като в някои от борсовите дни се приближиха опасно близо до котата от  три  лева. Инвеститорите бяха по-внимателни при сделките, като предпочитаха да си пазят акциите, които имат до момента. И в резултат статистиката даже отчете два дни без сделки с тях. Нямаше резки отклонения в цените, но посоката им определено беше към намаление. Губейки стойност, акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) минаха и през най-ниската си котировка за януари - 3.1296 лв. за един брой. През декември тя беше с 25 стотинки по-нагоре. 

След това цените леко се размърдаха нагоре и сякаш бързаха да компенсират изоставането през първите дни на януари. 

Биковете наистина се развихриха при книжата на ПИБ, но това стана едва в последния борсов ден. В този щастлив момент цената на тези книжа хвръкна до 3.6659 лв. за един брой, като се оказа и най-високата за месеца. Такива мигове инвеститорите изживяха за последно през ноември миналата година. А тъй като тази котировка е с 29 стотинки над тази от края на декември 2018-а, то и пазарната оценка на ПИБ набъбна с 32 млн. лв.  до 403.249 млн. лева.  

Стремежът на инвеститорите, които притежават  акции на ПИБ, да извлекат печалба от внезапното оживление в търговията с тях  в последните дни на януари стана причина за сключването на повече сделки. Така общо 133 167 броя прелетяха между портфейлите на инвеститорите. За сравнение, през декември само 92 127 дяла станаха обект на покупко-продажба. 

Седем от опериращите у нас търговски банки са завършили миналата година с печалба от над 100 млн. лв., според данни на Българска народна банка. В Топ 5 на най-печелившите у нас е и "Първа инвестиционна банка" АД.  Тя успя да увеличи печалбата си от 85 млн. лв. през 2017 г. на 156.6 млн. лв. за миналата година. Ръстът се отрази на котировките и на цените на акциите на ПИБ, търгувани на "Българска фондова борса" АД.

Търговията с акциите на Българо-американска редитна банка и на ТЕКСИМБАНК останаха в познатите ценови рамки и обеми. В осемнадесет от борсовите сесии офертите "продава" и "купува" за книжата на

Българо-американска кредитна банка

така и не намериха допирни точки. В резултат на това и нямаше кой знае какво движение по тази позиция. Все пак инвеститорите добавиха две стотинки към най-високата цена спрямо декември и тя стигна до 6.0524 лв. за един брой. Най-ниската обаче си остана при 6.05 лева. Ентусиазмът на пазарните участници по тази позиция стигна дотук. По този начин пазарната оценка на банката на Цветелина Бориславова остана без промяна - 149.382 млн. лв., както и в края на декември. 

Заради липсата на интерес и заради свитата търговия с тези книжа  инвеститорите си размениха 3292 акции на БАКБ при едва 1195 броя в последния месец на миналата година. 

Без изненади премина търговията с акциите на 

ТЕКСИМБАНК

през първия месец на тази година. Такава обаче имаше само в един от борсовите дни, а постигната цена беше 2.80 лв. за един брой. До тази кота стигнаха инвеститорските амбиции и през декември. Тъй като тя е равна на котировката от последния ден на дванадесетия месец на миналата година,  няма промяна и в пазарната капитализация на банката, която остава 78.386 млн. лева. Пазарните играчи си размениха само 100 акции. 

Българите и фирмите отказват да мислят "по-нашироко" и да погледнат и към борсовата търговия като възможност за инвестиция. Въпреки че парите в брой в момента са класът активи, който носи загуба на вложителите, те остават предпочитани за спестяване. А сумата на депозитите в банките продължава да расте , макар и с по-бавен темп. Числата от БНБ показват, че бългapитe ca cпecтили 3.7 млpд. лв. пoд фopмaтa нa влог пpeз 2018-a. Oбщo дeпoзититe нa дoмaĸинcтвaтa ĸъм ĸpaя нa декември нaмaлявaт ĸaтo бpoй, нo ce yвeличaвaт ĸaтo cтoйнocт. Πpeз чeтвъpтoтo тpимeceчиe тe ca oбщo 9.75 млн. и възлизaт нa нaд 51.5 млpд. лeвa.

Зaпaзвa ce тeндeнциятa нa cпaд пpи дeпoзититe, които са зa пo-мaлĸи cyми, зa cмeтĸa нa значимия pъcт нa влoгoвeтe, които са нa cтoйнocт нaд 50 xил. лeвa. А това е ясен знак, че заради липсата на достатъчно свободни парични средства много българите ще продължат да стоят настрана от борсовия пазар. 

................

Facebook logo
Бъдете с нас и във