Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Банковите акции готвят изненади

Севдалина Василева, изпълнителен директор на Fibank, представи специалната програма Smart Lady, насочена към жените в бизнеса.

Придобиването и притежанието  на акции не бе сред най-спокойните начинания  през март. Тревогите около тях бяха повече, а ентусиазмът за търгуване, доколкото го имаше, отстъпваше на борсовия реализъм у нас. Ситуацията на "БФБ-София" не изглежда много спокойна. Несигурността се настани на пазара, а вниманието на инвеститорите беше насочено по-скоро към това да се предпазят от загуби, отколкото да мислят за повече печалби. Мечите набези обезсилваха повечето компании на фондовата борса, поради което малцина успяха да се задържат на "зелена територия". И при "сините чипове" липсваше   ценови синхрон, а котировките на акциите при всяка компания следваха свой си (своенравен) ход. Сделките бяха малко, а търговията - вяла и без енергия.  Дневните обеми в повечето борсови дни бяха символични, а цените при повечето дружества отбелязаха отстъпление.

В тази ситуация борсовите индекси отчетоха групов спад и той бе  най-отчетлив  при основния измерител на фондовата борса - SOFIX, който продължава да се отдалечава от нивото от 700 пункта. След като през февруари  загуби 3.69% от стойността си, през март спадът му се задълбочи до 5.43%  -  649.43 пункта. От включените в SOFIX петнадесет най-ликвидни компании  емисиите само на три  завършват третия месец на годината  с печалба.

Затишието на "БФБ-София" обаче е измамно. Пазарът притихва в очакване на предстоящите общи събрания на акционерите, които ще решават ще  разпределят ли  печалбата от миналата година.

Страховете стигнаха и до котировките на публичните банки, при които наблюдавахме разнопосочна търговия. И техните цени  останаха под натиска на неизвестността и без печеливши трепети. Макар и в по-умерени граници, отслабването застигна и акциите на по-ликвидните публични кредитни институции - Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка, което се отрази и на пазарната им капитализация. Липсата на ключови новини около публичните банки остави борсовите играчи без дъх. Третият месец на тази година със завидна лекота изтриваше милиони от пазарната капитазизация на публичните банки.

В крайна сметка статистиката отчете през март тройно по-малко изтъргувани банкови акции. В двадесет и двете търговски сесии през фондовата борса минаха 227 808 броя от тях, а бяха 683 974 през февруари. Книжата на

Централна кооперативна банка

не успяха да се задържат над равнището от 1.90 лв. за дял през март  и продължиха да се спускат надолу, без да държат сметка за настроенията на инвеститорите. Недоволни, те пък решиха да пазят тези книжа и в резултат собственика си смениха само 122 659 броя при 625 393 през втория месец на 2018-а. В същото време загубата на стойност постави цените на акциите на Централна кооперативна банка (ЦКБ) под тези от февруари.

В началото на месеца изглеждаше, че очакванията на инвеститорите ще бъдат възнаградени. Котировките растяха, а в резултат на това цената подскочи до 1.9358 лв. за дял - най-високата за март. Но все още акциите имаха да догонват онези 2.1102 лв., които се плащаха за тях през февруари .

През втората половина на март обаче последва корекция надолу, която следваше пазарните тенденции на БФБ-София. Натискът от разпродажби смъкна цената. Акциите на ЦКБ продължиха да губят стойност до последните търговски дни на третия месец, като платените 1.7522 лв. за един брой очертаха дъното за тези книжа през март. За последно такива цени видяхме в началото на януари. През февруари най-ниската цена, която се плащаше на акциите на ЦКБ, беше 1.9050 лв. за дял.

Плахите опити за растеж в края на месеца бяха съпроводени с по-големи пакети  от изтъргувани книжа, а цените показаха известно стабилизиране и месецът приключи  при 1.82 лв. за дял. Слабостта на акциите на ЦКБ през март стана причина те да загубят десет стотинки от стойността си спрямо края на февруари. Това пък дръпна надолу и пазарната капитализация на банката от групата "Химипорт". Така според борсовите играчи оценката на кредитната институция падна до 205.941 млн. лева.

Оценявани доскоро като спокоен пристан за инвеститорите, през март акциите на

Първа инвестиционна банка

попаднаха в лапите на мечките. Това е и причината за продължаващия спад на цените им. Сделките с книжата на ПИБ се сключваха в доста широките - но в низходяща посока, граници между 5.3228 лв. и 4.2521 лева. Вследствие на това се отчита  и по-голям брой изтъргувани акции на Първа инвестиционна банка (ПИБ). През март те са 102 473, или двойно повече спрямо февруари, което постави кредитната институция сред най-търгуваните публични компании. Негативната тенденция при котировките на ПИБ характеризираше съдържанието на  статистиката и в третия месец на тази година.

Въпреки това надежди за обрат имаше още в първата борсова седмица на март, когато се видя и най-високата месечна цена  на книжата - от 5.56 лв., въпреки че тя е с двадесет и седем стотинки под тази за февруари.

Този щастлив миг обаче продължи само ден (7 март) и след това, следвайки общия спад на борсата, книжата на кредитната институция с лекота прескачаха надолу по ценовата стълбица  и паднаха и под важните за тях 5 лв. за дял.

В последните дни на март, губейки още от стойността си, цената на акциите на ПИБ заседна на месечното си дъно от 4.2521 лв. за един брой.

Така страховете около книжата на ПИБ свиха и двете гранични котировки до нови равновесни нива, при това под отчетените през втория месец на 2018-а.

Тъй като последната цена за акциите на ПИБ е с 1.06 лв.  по-ниска спрямо края на февруари, то оценката на банката веднага отрази това намаление. Според инвеститорите на 29 март ПИБ струва 467.731 млн. лв.  и за първи път през тази година падна под половин милиард лева.

Единствено при Българо-американската кредитна банка и ТЕКСИМБАНК цените на акциите вървяха в положителна посока. Никого не изненада слабият интерес към търговията с акциите на

Българо-американската кредитна банка

през март. Въпреки че те реагираха доста по-умерено на спадовете на БФБ-София, цените им явно не заинтересуваха инвеститорите и те наблюдаваха  отстрани случващото се с тези книжа. Вследствие на това в тринадесет от търговските сесии продавачите и купувачите не успяха да срещната офертите си. Нямаше резки отклонения в котировките, но посоката им определено беше към постепенно повишение. А акционерите бяха доволни от това си вложение, тъй като във всички борсови дни сделките се сключваха при цени над седем лева за един брой. Това се потвърждава и от малкото количество  акции на Българо-американската кредитна банка (БАКБ),  които бяха обект на  покупко-продажби  през март - само 1905.

Наддаването при тези книжа започна от цена 7.10 лв. за дял, която си остана най-ниската за месеца, но в следващите дни инвеститорите добавиха още стойност към нея и тя стигна до 7.45 лв., колкото беше и през февруари.

В същото време обаче банката на Цветелина Бориславова изгуби част от пазарната си капитализация, тъй като цената в края на март е с двадесет стотинки под отчетената в последния ден на втория месец.  По този начин борсовите играчия оцениха кредитната институция на 75.587 млн. лева.

Само в три от борсовите дни инвеститорите се възползваха от възможността да търгуват с акции на

ТЕКСИМБАНК

Котировките отбелязаха отстъпление спрямо февруари. Сделки с единични бройки променяха движението на стойностите  нагоре или надолу. Срещите между инвеститорите ставаха в познатите широки граници между 2.1144 лв. и 2.70 лв за един брой, които оформиха и двете крайни стойности по тази позиция.

Тъй като цената в последния ден на март е с десет стотинки по-ниска, то и пазарната оценка на ТЕКСИМБАНК леко се смъкна надолу. А според инвеститорите тя струва 75.587 млн. лева. В малкото сключени сделки с акции на трезора собственика си смениха 771 дяла.

Предпазливостта вероятно ще бележи борсовата търговия и в следващите месеци. Фактор, който ще провокира и през тази година фирмите и инвеститорите да се заглеждат и  да обмислят вложения на "БФБ-София", е ниската стойност на лихвите по банковите депозити, който пък се съчетава и допълва и от прогнозите за стабилни стойности на инфлацията. Очакванията са , че това би могло да повлияе  положително върху борсовата активност и оживление на "БФБ-София". Положително се очаква да повлияят и новините от годишните финансови отчети на публичните компании, както и от общите събрания на акционерите за гласувани дивиденти за 2017-а.

Фондовият пазар се развива без много ясна посока от началото на годината, като изключим сделките с акции на публичните банки. А може би тези, които в момента попълнят портфейлите си с такива книжа, ще са сред печелившите в следващите месеци. Който и от инвеститорите да попитате, ще ви каже, че ключът към утрешния успех е вложението, което правим днес.

Българите не са много наясно какво да правят с парите си. Някои вече преосмислят поведението си и с готовност съчетават в портфейла си банков депозит и пакет от акции на публичните банки в опит да се възползват от позитивите при всеки един от тези финансови инструменти.

<!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във