Банкеръ Daily

Пари и пазари

Азиатците настъпват

S 250 14c4ef4d 15ab 41aa 9d6d cf09317bfe23

Влиянието на най-големите азиатски стопанства ще продължи да нараства и през 2018-а... а и след това, твърдят авторите на доклада, публикуван по коледните празници от Центъра по икономически и бизнес проучвания в Лондон (CEBR).

Заместник-председателят на CEBR - Дъглас МакУйлямс, посочва, че "въпреки временното отстъпление... индийската икономика  остава равностоен противник на френската  и на британската  и през 2018-а ще ги изпревари и ще стане петата  в света по размера на БВП в доларово изражение". Според МакУилямс индийският растеж се е  забавил  от наложените рестрикции в страната върху операциите с банкноти с висок номинал и от новия данък добавена стойност върху стоките и услугите - мнение, което споделят и икономисти, анкетирани от агенция "Ройтерс". Експертите са безкомпромисни: до 2027-а Индия ще се придвижи до третото място в класацията на глобалните стопанства, като измести от него  Германия. 

През 2032-ра три от четирите най-големи световни икономики ще бъдат от Азия - това са  Китай, Индия и Япония. Нещо повече, по същото време китайците ще детронират американците и ще ги изместят от позицията им на световен икономически първенец.

Индия също няма да стои на едно място, твърдят експертите от CEBR. Те предвиждат, че индийците ще оглавят световната класация по размер на икономиката си през втората половина на нашия век.

Пак  до 2032-ра Южна Корея и Индонезия ще влязат в челната десетка на най-големите глобални стопанства, измествайки две страни членки на Г-7 - Италия и Канада.

Великобритания вероятно ще изостане зад Франция през следващите няколко години, прогнозира CEBR. Но ефектът от BREXIT няма да е чак толкова страховит, което ще позволи на Острова да излезе отново пред французите през 2020-а.

Русия, която е прекалено зависима от енергийния сектор и от цените на петрола, изглежда, ще слезе от сегашното 11-о място до 17-о  сред най-големите световни стопанства в периода  до 2032-ра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във