Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Атрактивни алтернативни инвестиции

В някои аспекти Мексико и Турция се очертават като най-привлекателните за инвестиции развиващи се пазари през 2018-а. Това констатира анализ на агенция "Блумбърг" , който изследва  20 развиващи се стопанства и е  основан на серия от показатели, между които растеж, доходност, текуща сметка и оценка на активите.

Мексико и Турция оглавяват класацията благодарение на по-конкурентните ефективни курсове на националните  им валути в сравнение със средната им стойност за последните десет години. Челната шестица оформят Чехия, Полша, Малайзия и Южна Корея. Китай и Индия пък са на последните две места, защото паричните им единици са по-скъпи в исторически план. А и икономическият им растеж не се очаква да е толкова бърз, колкото е бил през последното десетилетие.

Петгодишните турски правителствени облигации имат около 13% годишна доходност, а мексиканските - 7.5 процента. За сравнение, възвръщаемостта на аналогичните по срочност индийски книжа е около 7.3% - най-висока сред книжата на  азиатските икономики, включени в анализа на "Блумбърг". Доходността на петгодишните китайски облигации е почти двойно по-ниска - около 3.9 процента. 

Проучването на "Блумбърг" обхваща 20 от общо 24 развиващи се пазари, чиито фирмени книжа са в състава на индекса MSCI Emerging Markets. Гърция е изключена заради членството й в еврозоната и използването на еврото. Египет, Катар и Пакистан пък не участват в класацията заради недостатъчна информация за тях. 

Турската лира е била най-слаба към щатския долар през последните шест месеца - отчасти заради политическото напрежение между Анкара и Вашингтон. По петите я следва мексиканското песо - то пък заради буксуващите преговори за промени в Северноамериканското споразумение за свободна търговия. Борсовият индекс на развиващите се пазари на MSCI  е поскъпнал с 80% от минималната си стойност, достигната преди две години. Докато индексът на развития свят на MSCI има 47% ръст през същия период.

И друг пазарен "двойкаджия" също привлича интереса на инвеститорите, особено на хеджинговите фондове. Това е платината, чиито миналогодишни "оценки" бяха доста по-слаби, отколкото на другите скъпоценни метали - злато, сребро и паладий, а през този месец най-накрая ги изпревари по резултати.

Подемът на платината е провокиран от очевидните признаци за силен растеж в световен мащаб, който предполага бум на търсенето. Силната корелация на цените на благородния метал със златото също оказва подкрепа, защото по-слабият щатски долар облагодетелства алтернативните активи.

Перспективите на платината се влошиха, след като през 2015-а германската автомобилна компания "Фолксваген" призна, че е подправила данните за замърсяване на околната среда от колите й. Което намали  продажбите на превозни средства с дизелови двигатели в Европа. Обрат настъпи, след като Китай започна да прилага по-стриктни стандарти за вредните емисиите на всички коли с дизелово гориво. А това означава засилено търсене на метала, който се използва за производство на катализаторите.

Котировките на фючърсните контракти на платината са се увеличили с 8.7% от началото на годината (до 20 януари) - до 1020.10 за тройунция на борсата COMEX в Ню Йорк. През същия период паладият е добавил 3.5% към пазарната си оценка, златото - 1.8%, а среброто е загубило 0.6 процента.

Докато търсенето на платина се очаква да нараства, складовите запаси, следени от нюйоркската борса NYMEX, са се стопили до най-ниското си количество от 2016-а насам. Дефицитът през 2017-а е бил 15 хил. тройунции и вероятно ще се разшири. За което "принос" ще има и Южна Африка, която осъществява над 70% от световните доставки на метала. Подобряващата се икономическа перспектива на страната доведе до ръст на южноафриканския ранд към щатския долар и с това повиши производствените разходи за добив на платината, респ. засили натиска върху борещите се за оцеляване местни минни компании. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във