Банкеръ Weekly

Пари и пазари

АРАБИТЕ КУПУВАТ СТАРИ ИРАКСКИ БАНКНОТИ

В гъмжаща от хора уличка в старата част на Аман арабин влиза и излиза от притиснатите едно до друго магазинчета. Те са толкова мънички, че едва побират бюрото на собственика, и толкова претъпкани с хора, че търговията на черно просто не може да остане в тайна. Това е неофициален валутен пазар, на който желаещите могат да купят стари иракски динари, които отдавна са излезли от употреба в съседен Ирак. Хората се надяват след края на войната банкнотите отново да се върнат в обращение. Валутата на Ирак претърпя тежък погром след инвазията на Саддам Хюсеин в Кувейт през 1990 г. и след последвалата война в Залива през 1991 г. и санкциите на ООН. През 1993 г. правителството се отказа от динарите, които по онова време се използваха като разплащателно средство. Това стана отчасти поради факта, че банкнотите се печатаха във Великобритания, а след ембаргото, наложено от ООН, това вече не бе възможно. Но притежателите им ги предпочитаха, защото задграничното им производство гарантираше по-добра защита срещу фалшификации. Банкер от Йордания твърди, че се наблюдава засилен интерес към старите иракски банкноти от страна на арабите от Залива и от местни жители. На черния пазар в Аман се търгуват два вида банкноти от по 25 динара. Едната се нарича коня заради стадото препускащи арабски коне, изобразени на нея. Другата носи името на Саддам, защото на нея е изобразен ликът на диктатора. След като през миналата година ООН прие резолюция 1441 за разоръжаването на Ирак, котировките на тези динари на черния пазар скочиха. Цената на пакет от 1000 банкноти кон се повиши от 11 на 18 йордански динара (25 щ. долара).

Четете още

Банкеръ Weekly

ДИЛЕТАНТИ ТРУПАТ ПАРИ ОТ ТЪРГОВИЯ С ИРАКСКИ ДИНАРИ

Преди три години Крис Папатеофанос била технолог в медицинска лаборатория и притежател на ценна колекция от стари монети от Близкия изток, когато осъзнала, че не би... Още »
Банкеръ Daily

ЕК може да ни осигури пари при мигрантски наплив

През седмицата ЕС обеща спешна финансова помощ на Гърция в случай, че изпадне в хуманитарна криза и не успее да подслони хилядите мигранти Още »
Банкеръ Daily

Фандъкова: Във всички европейски столици цената на билета е висока

Предвижда се въвеждането на нова система за таксуване, която да позволи измерването на време или разстояние. Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във