Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Акциите трупат загуби

Измина поредната нервна седмица за световните капиталови пазари. В основата на турбуленциите отново беше баналната напоследък полемика за предполагаемия фалит на Гърция и за последиците от едно такова събитие върху останалите държави от периферията на еврозоната. Безпокойството на инвеститорите напоследък подсилват и негативните прогнози за развитието на световната икономика и това превръща търговията в своеобразно влакче на ужасите - с резки и противоречиви отклонения на индексите в двете посоки.


На БФБ-София поради значително по-ниската ликвидност подобни движения трудно се отиграват с големи обеми. Именно заради това динамиката тук обичайно изостава от световните тенденции. Отново фактор, който оказва сериозно влияние на местна почва, е промяната в състава на основния и най-стар борсов индекс - SOFIX. Подобна рокада наблюдавахме през седмицата, след решението от 19 септември в редиците на сините чипове да се влеят М+С Хидравлик и Неохим, а на резервната скамейка ще отидат Енемона и Доверие ОХ. Новината съвсем очаквано се отрази разнопосочно върху цените на книжата на двете двойки компании. Акциите на Енемона се обезцениха с около 5% и отново се спуснаха под нивото от 5 лв. за дял. Далеч по драматична развръзка наблюдавахме при Доверие ОХ, чиито книжа се сринаха до 2 лв. за дял, след което ограничиха загубата на седмична база до около 12% и до цена от около 2.12 лв. за акция. Оптимизмът в сделките книжата на М+С Хидравлик беше сравнително ограничен и ръстът по позицията се ограничи до 1-2% и до цени около 8.50 лв. за дял. Второто ново попълнение в SOFIX - Неохим, вече е ветеран от състава на индекса, тъй като заемаше почетната позиция дълго време. От димитровградския торов завод съобщиха за нов екопроект. За седмицата ръстът в книжата му се ограничи до 5-6%, или до около 39 лв. за дял.


Подобен възход се наблюдаваше и при акциите на Оргахим. Книжата на русенския производител на бои и лакове поскъпнаха до 90 лв. за дял при солиден оборот в самия край на седмицата. Само за ден (в петък) през БФБ-София преминаха над 10% от капитала на дружеството. Солиден оборот регистрира и Еврохолд България - в петък се изтъргуваха над 833 хил. негови акции, почти всички в една сделка на цена от 1.24 лв. за дял.


Относително динамична търговия наблюдавахме с книжата на част от публичните банки. При Централна кооперативна банка драмата настъпи след низходящия пробив на ключовото ниво от 1 лв. за дял. Търговията по позицията придоби облика на популярните битки на опълчение - със сакрална цел обратното превземане на номинала, която на този етап за съжаление си остана мираж. Книжата на Първа инвестиционна банка (ПИБ) се разменяха на нивата между 2.43-2.50 лв. за дял, но наблюдавахме редица изкупувания на всичките предложени акции до 2.50 лева.


От по-ликвидните позиции под натиск от разпродажби попаднаха Софарма, Химимпорт и Българо-американска кредитна банка (БАКБ). За седмица книжата на Химимпорт загубиха около 5% от стойността си до 2.15 лв. за дял в петък. С около 4% намаля капитализацията на Софарма на седмична база след разпродажби до около 3.30 лв. за акция. Сходен процентен спад регистрираха и книжата на БАКБ. Основната част от сделките през седмицата се сключваха под нивото на емисионната стойност на текущото увеличение на капитала, а именно 4 лв. за дял. Дъното бе ударено още във вторник със сериозна сделка за 30 хил. акции на цена от 3.90 лв. за брой.


Кирил Иванов,


инвестиционен консултант

Facebook logo
Бъдете с нас и във