Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Акциите изнервиха пазара

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

В разгара на отпускарския летен сезон борсовите "страсти" отново бяха нажежени, но този път не толкова от горещото време навън, колкото от това, че дружествата изчакваха традиционно да публикуват финансовите си данни за полугодието в самия край на нормативно определения срок. На този фон като цяло се запази позитивният характер на търговията както на утвърдените международни капиталови пазари, така и у нас.

Най-старият и представителен български борсов индекс SOFIX прибави близо половин процент към стойността си, търгувайки се стабилно на нивата непосредствено над 700 пункта. Силна подкрепа за доброто представяне на "борсовия лакмус" оказаха книжата на "Адванс Терафонд" АДСИЦ. Дружеството, инвестиращо активите си в недвижими имоти и по-конкретно в земеделска земя, успява да увеличи печалбата си за първите шест месеца на годината с цели 26% - до 3.8 млн. лв., в сравнение с 3 млн. лв. през същия период на 2016-а. Приходите се формират основно от продадените през полугодието общо 8819 декара при средна цена 1450 лв. на декар. На този фон книжата на "Адванс Терафонд" прибавиха над 5% към стойността си и при относително активна търговия се разменяха на нивата около 2.33 лв. за дял.

С близо 2% нагоре - до 8.65 лв. за дял, и при засилен инвеститорски интерес се разменяха и книжата на "М+C Хидравлик". Казанлъшкият производител на хидравлични елементи и системи успява да увеличи приходите си към края на юни с около 8% в сравнение с данните от миналата година, макар че същевременно нетната печалба се покачва с едва 2 процента. Стабилен ръст на приходите, съпроводен от спад на нетната печалба, публикува "Софарма". Фармацевтичната компания успява да реализира 93.3 млн. лв. приходи за първото полугодие на тази година, което е ръст от 18% на годишна база. Печалбата от оперативна дейност нараства с близо 70% до 24.7 млн. лв., но заради съпоставим спад на финансовите приходи в крайна сметка нетната печалба намалява до 31.9 млн. лева. Инвеститорите приеха положително изнесените счетоводни данни и това рефлектира в ръст на капитализацията на "Софарма" с около 2.5% до 4.92 лв. за дял. И "Софарма трейдинг" зарадва акционерите си с ръст на приходите от близо 10% за първите шест месеца на годината до 325 млн. лв., като при търговеца за разлика от компанията майка имаше и сходен процент на покачване на нетната печалба за периода до 7.17 млн. лева. Инвеститорите приеха хладнокръвно добрите финансови данни, дори се наблюдаваше спад от около 1.5% по позицията - до 8.20 лв. за дял.

Едно от най-новите публични дружества у нас - "Спиди", отчита 15.5% ръст на приходите си през първата половина на тази година - до 75.6 млн. лв. в сравнение с предходната година. Въпреки по-големия си оборот куриерската компания отчита и минимален спад на нетната печалба за периода - до 3 млн. лева. На този фон и при не особено динамична търговия "Спиди" все пак успя да увеличи капитализацията си с около 3.5% и тя е вече 44.50 лв. за дял.

Книжата на "Алкомет" и "Неохим" реализираха сходен спад между 1 и 2% през седмицата съответно до 17.55 и 56.50 лв. за дял. Металургичният комбинат от Шумен успява да увеличи значително приходите си за полугодието на тази година с над 16% до 177 млн. лв. в сравнение с година по-рано, но въпреки това нетната печалба за периода се свива с над 33% до 9 млн. лева. Димитровградският торов завод пък бележи спад и при двата основни финансови параметъра - приходи и нетна печалба. Към 30 юни тази година приходите на "Неохим" са в размер на 123.6 млн. лв., а са били 147 млн. лв. за същия период на 2016-а. Успоредно с това печалбата на дружеството намалява с около една трета - до 20 млн. лева.

Първа инвестиционна банка (ПИБ) също не впечатли (меко казано) инвеститорите със счетоводните си отчети за полугодието. Третата по размер на активите кредитна институция в България бележи съществен спад както на приходите от банкови операции, които спадат с около 20% до 191 млн. лв., така и на нетната печалба, която се "стапя" с повече от 55% до 40.6 млн. лева. Въпреки не особено оптимистичните финансови данни за полугодието през изминалата седмица книжата на ПИБ не само не поевтиняха, но и прибавиха около 1% към стойността си до 5.74 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във