Банкеръ Weekly

Общество и политика

Златният шанс на БСП е да бъде опозиция

Ще успее ли амбициозният Кирил Добрев да стане "червеният Цветанов"?

Очевидно БСП вече преболедува "загубата" на парламентарните избори и редом с ролята си на активна и остра опозиция започва да се готви за следващите избори, които има амбицията да спечели. Силната карта и инициативата са в ръцете на Корнелия Нинова. И докато партията й пребивава в опозиция, ще има възможност да коригира грешките си, допуснати в неотдавна отминалата кампания. Нинова има всички шансове да затегне редиците и да подсили организационно Столетницата и ще има време за това. Според някои анализатори тя има всички шансове "да превърне своите слаби страни в инструмент за нанасянето на стратегическо поражение на ГЕРБ".

Стъпка в тази посока е и напускането на депутатската банка от Кирил Добрев и отдаването му само на организационна работа в партията. Той не крие амбицията си да върви по стъпките на баща си - Николай Добрев, който е познавал лично не само председателите и на най-малките общински организации, но ги е посещавал често и се е интересувал от проблемите на членовете (които също е знаел поименно). В тази посока беше и едно от последните решения на ръководството на БСП - една значителна част от субсидията да се дава на местните структури за развиване и поддържане на дейността им.

Добрев-младши е един от тези, които водят своеобразна война срещу окупиралите се от десетилетия на ръководните постове червени "фараони". "Винаги съм бил радетел на промяната в БСП, за смяна на поколенията и кръвта", категоричен е Добрев. Той не крие удовлетворението си, че се е сбъднала негова дългогодишна мечта - в Народното събрание да влезе едно ново поколение, родени след 1980 година. "Липсват хора от активното поколение (на ръководни постове). Моите бивши колеги, съсредоточени в собственото си оцеляване, пропуснаха да реализират цяло едно поколение. Няма как, като имаме 30-35 години разлика, да имаме еднакво мислене. Оттам идват тези разногласия", обяснява новият заместник-председател по организационната част.

Добрев-младши вече се е настанил в кабинета на баща си на четвъртия етаж на "Позитано", където се пазят много предмети и снимки, останали от предишния обитател на стаята. Там на видно място стояла и подарената на Кирил от Цветан Цветанов бутилка уиски (в резултат на бас след спечелването на президентските избори от Румен Радев).

Победата на посочения от Нинова кандидат на вота за държавен глава беше само началото на новото възраждане на БСП, чийто рейтинг за първи път от много години се изстреля нагоре. Но, както знаем, монетата има две страни. Загубата пък мобилизира електората на ГЕРБ, задействаха се и защитните инстинкти на десницата за недопускане на социалистите до властта. Затова на парламентарните избори Бойко-Борисовата формация също покачи гласовете си и получи повече, отколкото на предишните, при положение че до тогава при нея се наблюдаваше низходящ тренд.

Така след 26 март ГЕРБ и БСП се намират в нова ситуация. Борисов заедно с коалиционните си партньори от "Обединени патриоти" ще трябва не само да изпълняват предизборните си обещания, но и "функцията на политически щит срещу идването на ново ляво управление". От своя страна социалистическата партия ще трябва да положи максимални усилия, за да задържи протестния вот, който застана зад нея (а преди това и зад Радев), както и да акумулира нов.

Стоенето в опозиция ще направи огромна услуга на БСП - да избледнеят и да бъдат завоалирани и забравени собствените й политически послания и някои неизпълними ангажименти, които тя поемаше в предизборната кампания в стремежа си да спечели изборите. Дори да беше успяла да сформира правителство, левицата нямаше как да изпълни голяма част от икономическите и социалните си идеи, нямаше как да направи българите "осем милиона и нито един беден".

Изначално нереалистична и неизпълнима беше и заканата, че ще наложи вето върху санкциите срещу Русия, което би обрекло България на тотална изолация в ЕС и спиране на еврофондовете. Ако червените бяха поели управлението на страната с подобна програма и не я изпълнеха, а те нямаше да могат, защото е неизпълнима, това щеше трайно да ги дамгоса и отдалечи от властта. И наистина щяха да тръгнат надолу по стълбицата и щяха да се маргинализират - нещо, което част от анализаторите им предричат от поне десетина години. Но засега БСП все успява, макар и на ръба, да се изправи на крака. От тази гледна точка БСП трябва да благодари на "мъдрия български народ", както се казва в клишето, който я изпрати в опозиция и й  даде възможност да се подготви за едно бъдещо управление.

Да не говорим, че ако беше спечелила тези избори, БСП едва ли щеше да успее да състави стабилно правителство. Със сигурност щеше да й се наложи да направи много по-унизителни компромиси и да "заплати" на Патриотите или други партньори много по-голяма цена от тази, която плаща ГЕРБ. А и те с право щяха да искат да се презастраховат, за да поемат своята част от риска. Освен това левицата щеше да има насреща си една ожесточена, дори настървена за власт опозиция в лицето на ГЕРБ. Към нея щеше да се прибави и т. нар. автентична десница, която остана извън този парламент и би направила всичко възможно колкото се може по-бързо да промени това положение, за да не бъде забравена и трайно маргинализирана. Нямаше да е никак чудно, ако в подобна ситуация се подновяха уличните протести от 2013-2014 година. Към това вероятно щеше да се прибави и гражданско недоволство, подклаждано от Слави Трифонов и екипа му, които щяха още по-настоятелно да агитират за мажоритарен вот в два тура. Нямаше да се мине само с кротко самосиндикално седене на стол пред парламента. С други думи, ГЕРБ и старата десница щяха да се опитат да повторят хватката, в която бяха впримчили кабинета "Орешарски". В такава ситуация не се знае колко дълго биха издържали и социалистите (дори самата Нинова да е начело на правителството), и партньорите им.

На този фон опозиционната позиция на БСП е не само печеливша, но и направо спасителна за нея. Въпросът е да прояви търпение и да изчака потенциалът на сегашното управление на Бойко Борисов (независимо от състава и подкрепата за третото му правителство) да се амортизира окончателно, да предизвика тотална досада и разочарование, а харизмата на лидера да се спихне необратимо. Едновременно с това ще се обезцени и страхът от бъдещо управление на БСП, убедени са наблюдатели на политическите процеси у нас.

Засега БСП успя да удвои броя на депутатите си в парламента, а това стана именно защото беше енергична опозиция, заявяваща своята алтернатива на ГЕРБ. За първи път червената формация беше реална конкуренция на Борисов и неговата партия. Освен това тя успя пътьом да унищожи всяка своя конкуренция вляво. Възраждайки се от пепелта на застоя, в който беше изпаднала при Михаил Миков, БСП "изсмука" електорално и АБВ, и "Движение 21". От тях останаха само лидери и кухи обвивки. И те са напът да изчезнат въобще от политическата сцена.

"Позитано" 20 съумя да устои и на колаборационистките изкушения - въпреки омайните песни на някои социологически сирени, че създаването на голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е единственото националноотговорно поведение. Въпреки че общественото мнение е точно обратното - това би било нечистоплътна сделка. И въпреки заклинанията на няколко десни лидери, които през цялата кампания повтаряха, че двете големи партии сега "мачкат чаршафите" за брака след изборите, това не се случи. Корнелия Нинова не се поддаде и на примамливите предложения на Борисов да стане шеф на парламента или пък Деница Златева да остане вицепремиер в неговото трето правителство. И засега левицата печели от това свое безкомпромисно поведение.

Оттук нататък БСП следва да бъде не само активна и остра опозиция, която обаче предлага и алтернативни решения, но ще трябва да съсредоточи огъня си основно върху Бойко Борисов и неговите управленски стъпки, нетолкова да се опитва да дискредитира цялото управляващо мнозинство. Хората се умориха от избори и не предсрочните такива трябва да е фокусът на опозицията, а несъстоятелността и некомпетентността на управлението под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов. Неговите действия да се гледат под лупа, да се изобличават гафовете му, да се припомнят "старите му грехове", да се посочват негативите от негови действия или бездействия. Червени шамани съветват БСП непрекъснато да притиска Борисов, защото вече всички са забелязали, че подложен на натиск той греши, понякога фатално. Според тях, ако се "срути" този кумир, това ще предизвика центробежни сили в ГЕРБ и ще я отслаби.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във