Банкеръ Daily

Общество и политика

Заради протестите БАН получава още 15 млн.лева

Още 15 млн. лв. ще получи Българска академия на науките към бюджета си за догодина. Парите ще бъдат взети от централния бюджет за научни изследвания. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев след разговори на премиера Бойко Борисов с протестиращите академици.

"Допълнителните средства ще бъдат разпределени между институтите в БАН на база постиженията им за следващата година", обясни шефът на БАН Юлиан Ревалски.

От БАН благодариха на Борисов, че намерил време за проблемите им и обещаха да обсъдят прекратяване на протеста си.

Миналата седмица Общото събрание на Българската академия на науките обяви, че ще проведе заседание на 8 януари 2018 г., на което да обсъди и при необходимост ще предприеме протестно шествие в централните части на София в седмицата от 15 до 19 януари 2018 г., последвано от други протестни действия. Това обяви в неделя председателят на оперативния щаб на протеста на БАН проф. Бойко Георгиев на пресконференция в сградата на академията, преминала под наслов "Повече няма да търпим".

От БАН обявиха, че екзистенц минимумът, който настояват да получат от държавния бюджет, е 98 млн. лева - нивата от 2009 г., а в бюджета за следващата година са предвидени 83 млн. лева. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във