Банкеръ Daily

Общество и политика

Започват първите съкращения на миньори от "Бобов дол"

С днешна дата започват първите съкращения на миньори от подземния рудник "Бобов дол", който спря работа преди месец. Това каза изпълнителният директор на мините инж. Харалампи Златанов пред БНР. 

На трудовата борса отиват 400 миньори. Почти на всички работещи в рудник "Бобов дол" са връчени предизвестия като повечето са излезли в отпуск, а след края на отпуската ще се регистрират в бюрото по труда в Дупница. Някои са получили предизвестията си докато са били на смяна, на двеста метра под земята. В рудник "Бобов дол" са останали да работят само около 20 души, които демонтират кабели и двигатели от производствените мощности, извършват консервация по самия рудник.

Инспекцията по труда ще се произнесе за десетина трудоустроени в рудника, които са под защита на клаузи от закона. Същевременно 14 от предвидените за съкращение миньори ще заминат за София за заседанието в парламента в сряда или четвъртък, когато депутатите ще разгледат внесеното от инициативна група и от омбудсмана Мая Манолова предложение за промени в закона, така че 82 от миньорите, които имат необходимия стаж и възраст, да могат да се пенсионират. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във