Банкеръ Weekly

Общество и политика

Започна процесът срещу Огнян Донев

Софийският градски съд даде в петък (29 януари) ход на делото срещу бизнесмена Огнян Донев. Той е обвинен в укриване на данъци в особено големи размери - близо  63 млн. лева. "Не съм нарушавал закона и не мога да си обясня тези обвинения", категоричен беше самият Донев.

Според прокуратурата през 2007 г., в качеството си на изпълнителен директор на "Елфарма" АД, предприемачът не е декларирал пред данъчните увеличението на финансовия резултат на дружеството в размер на 418 531 500 лева. Това увеличение било вследствие на седем блокови сделки с акции от капитала на "Софарма" АД, извършени с "Телсо" АД, "Телекомплект" АД, "София" АД, и "Софстрой" АД.

Заедно с Донев на подсъдимата скамейка бе изправен и финансовият директор на "Телсо" Борис Борисов, който също е подсъдим за укриване на данъци, но в по-малък размер.

Производството започна още преди четири години, но до обвинителен акт се стигна едва през 2015-а. Когато обаче той влезе в съда, процедурата започна с фалстарт. Съдията-докладчик Даниела Борисова прекрати делото и върна папките в прокуратурата с мотива, че има противоречия в обвинението и допуснати съществени процесуални нарушения при разследването. Последва обжалване пред Апелативния съд, който отмени определението на съдия Борисова. Така се стигна до делото на 29 януари. Но и тогава процесът беше на косъм от провала и можеше да не тръгне - прокуратурата поиска отвод на Даниела Борисова заради съмнения в предубеденост, които се пораждали от нейното предварително становище, само че тя отказа.

Процесът ще върви по т. нар. съкратена процедура, която бе поискана от защитата на двамата подсъдими. Това означава, че ангажираните по случая свидетели няма да бъдат разпитвани повторно. Съдът обаче допусна като страна по делото и Министерството на финансите, което предяви два граждански иска за нанесени щети: един срещу Донев за 63 млн. лв. и вторият - срещу съпроцесника му Борисов - за 7 млн. лева.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във