Банкеръ Daily

Общество и политика

Заплаха ли е Русия за националната ни сигурност?

Депутати от различни партии изказаха позиции по темата заплаха ли е Русия за националната сигурност на България, както се твърди в правителствен доклад.

"Не съм чул, нито сме коментирали, не знам доколко това е сериозно и истинско. Има комисии, където имат много повече информация. Явно, че това е в Комисията по вътрешна сигурност. Не знам за какво става дума и за какви заплахи, но явно, за да има такива изказвания, нещо ги притеснява. Ако има точни факти, това би помогнало да се коригират определени изказвания или действия на управляващите", заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който е и съпредседател на групата за приятелство с Русия в парламента.

По думите му трябва да правим разлика между държавата и народа на Русия. "Когато говорим за русофилство, надали някой има предвид Путин, Горбачов, Брежнев или Сталин", допълни той.

„Чудесен доклад, който най-накрая посочи един от големите проблеми на България – хибридната война. Мисля, че много от опитите за спекулации, че правителството не води последователна политика в тази посока, се изпаряват. Т. нар. кебапчийски котараци от старата десница трябва да знаят, че само с приказки не става. Става с реална политика, спиране на руските проекти в България и провеждане на политика в областта на националната сигурност, която работи и неутрализира опитите за дестабилизиране на България, а такива определено има“, коментира обаче колегата му от ГЕРБ Антон Тодоров.

По думите му Русия дестабилизира отношенията с България и опити за засилване на влиянието й има още от 2001 г., когато бяха изгонили трима руски дипломати. Той цитира доклади на чешките и македонските служби, че има опити за намеса от страна на Москва във вътрешните работи на тези държави.

"Докладът е много откровен, засиленото военно присъствие на Русия в Черно море представлява несъмнено нещо тревожно", каза пък Милен Михов от Обединени патриоти. Той смята, че изострените отношения между Русия и ЕС не може за не доведат до заплаха за национална сигурност и че Студената война се завръща.

Не на това мнение е колегата му от "Обединени патриоти" проф. Станислав Станилов. "Това са натовски глупости", коментира той.

От БСП също се обявиха против подобни констатации. "Груба грешка", каза Антон Кутев от левицата. Според него последните няколко правителства показват склонност към антируски настроения, а политиците трябва да говорят и английски, и руски, което не е отказ от евроатлантическите ценности. Социалистът допълни, че не вярва докладът да доведе до усложняване на отношенията между двете държави. "Но за пореден път ще покажем неадекватност", подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във