Банкеръ Weekly

Общество и политика

Законът "Пеевски" не променя нищо

Законът "Пеевски", както журналистите нарекоха внесените от четирима депутати на ДПС поправки в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, няма да доведе до нищо и няма да промени факта, че България се срина на 111-о място по свобода на словото.

Според вносителите Делян Пеевски, Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Хамид Хамид, предложените от тях изменения, приети от парламента на първо четене в сряда (4 юли) , ще сведат до минимум възможността за манипулиране на общественото мнение от медии с неясно финансиране и собственост - включително и такива, които съществуват само онлайн и за които регулацията е повече от оскъдна. Това обаче едва ли ще се случи. Първо, защото реално няма никаква пречка някой напълно неграмотен жител на затънала в кал махала да се окаже горд притежател и "действителен собственик" на куп електронни сайтове. Второ, банковите кредити няма да се декларират. Няма да се декларират и парите, които текат избирателно към любимите на властта медии под формата на спонсорски и рекламни договори, които се плащат с държавни или европейски средства, защото те са свързани с обичайната дейност на изданията. А така няма да лъсне и политическата зависимост от силните на деня.

Що се отнася до разпространителите, предвижда се те да декларират и броя на обектите, които държат, за разпространяване на печатни издания. И ако те са повече от 1/3 от всички съществуващи места за продажба на вестници в страната, министърът на културата ще е длъжен да сезира Комисията за защита на конкуренцията. Само че с няколко  фирми, формално собственост на различни лица, но свързани помежду си посредством куп негласни уговорки, забраната за монопол върху пазара на печатните издания лесно може да бъде преодоляна и това е вече отработена схема. Да не говорим как министърът на културата ще може да изброи всички пунктове за вестници, лафки, бензиностанции, квартални магазинчета и каквито се сетите още обекти за продажба на вестници и списания, за  да може да изчисли една трета от тях...

С две думи, законът "Пеевски" нищо няма да промени. Но пък приемането му дори и само на първо четене  ще даде възможност на властта за пореден път да отчете дейност пред партньорите в Брюксел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във