Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева: Западните Балкани трябва да използват момента

Страните от Западните Балкани трябва да се възползват от новата стратегия на Европейския съюз за присъединяване на региона и от всички възможности, които тя предлага. Това подчертаха участниците в дискусията „Бъдещето на Западните Балкани и новата стратегия за разширяване на ЕС“, организирана от Европейския съвет за външна политика в София.

"България постави много високо европейската перспектива и свързаност на страните от Западните Балкани и се надявам това да не приключи с българското председателство. Поддържаме контакти с Австрия, Румъния и Хърватия - те ще продължат. Обръщам се към приятелите от Западните Балкани - използвайте този момент. Стратегията е много навременна и справедлива. Реформите не са леки, но всяко едно усилие си струва", заяви  вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в рамките на дискусията. 

България положи съществени усилия да върне нашия регион в стратегическия дневен ред на Европейския съюз. Сега, след публикуването на Стратегията за Западните Балкани, можем ясно да кажем, че документът отговаря на нашите най-високи очаквания, добави Захариева.

"Този документ е източник на вдъхновение както за политическите лидери, така и за гражданите", заяви още българският първи дипломат.

Преподавателят в университета в Белград проф. Йонко Теокаревич обясни, че новостите в стратегията на ЕС за Западните Балкани са в две сфери. От една страна, имаме нов пакет от механизми, включително мисии за върховенството на закона, които би трябвало да въведат систематичен мониторинг. Второто е, че т.нар. виртуално членство вече съществува в стратегията, защото страните от Западните Балкани ще могат да участват в работата на много институции и дори съвета на министрите, комисии, Европейската комисия и Европейския парламент. Според него това ще изгради нова атмосфера и ще принуди правителствата да приложат по-добре и по-бързо нужните стъпки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във