Банкеръ Weekly

Общество и политика

Задържаха българи за контрабанда на цигари

Наши антимафиоти са участвали в мащабно международно разследване за контрабанда на цигари на територията на цяла Европа, съобщиха от МВР.

На 2 март миналата година в Румъния е била задържана товарна цистерна с български регистрационен номер. В специално изграден тайник в нея са открити 320 мастърбокса (3 200 000 къса) цигари без бандерол. Задържан е българският шофьор.

На 23 юни 2016-а, след взаимодействие между ГДБОП и румънската гранична полиция е задържана товарна композиция, в която са открити 510 мастърбокса с цигари без бандерол. Шофьорът е установен и задържан на българска територия и в момента се води дело за неговото предаване на румънските власти.

В разследването се е включила и спецпрокуратурата, под чието ръководство на 18 ноември 2016-а е проведена операция и са открити 936 мастърбокса контрабандни цигари. Задържани са осем души, като на седем от тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, извършваща контрабанда. Междувременно на територията на Испания са проведени няколко операции, при които са задържани още композиции с контрабандни папироси, в чието транспортиране са участвали и българи.

Финалът на мащабното разследване е на 28 март 2017-а в Испания, където са задържани 28 души. Открити са 241 мастърбокса готова продукция. В Румъния са били проверени 38 адреса и са намерени и иззети голям брой мобилни апарати и компютърни конфигурации. В моторно превозно средство пък са открити 10 мастърбокса с цигари без акцизен бандерол. По същото време  у нас е задържан български гражданин, съпричастен към организирания транспорт и контрабандното транспортиране на цигари в Румъния и Испания.

По време на съвместната акция на територията на Румъния, България и Испания са задържани общо 2195 мастербокса цигари без бандерол и са арестувани 40 души от различни националности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във