Банкеръ Daily

Общество и политика

За няколко гласа повече - голямото завръщане на ДПС

Цветан Цветанов, Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ

"За какво ни е такова мнозинство, на което малцинството му определя дневния ред?”, закачливо коментира в кулоарите на парламента депутат от ДПС. Денят е петък, 28 септември, часът - малко преди десет. ДПС вече са осигурили гласовете, за да може пленарното заседание да започне, след като предишния ден управляващите не успяха да се справят сами и заради липса на кворум заседанието бе провалено.

Естествено, това не стана даром, само от добро сърце. Нито лесно. ДПС показаха силата си, отказвайки да се регистрират при първия опит за събиране на кворум. Направиха го едва когато получиха гаранция, че ще бъде изпълнено едно от условията им - оттегляне на първа точка в дневния ред - промени в Закона за местното самоуправление. Получиха, каквото искаха, не от кого да е, а от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Под благовидния предлог:  за да не слагаме някакво допълнително напрежение

А че законът е ключов за управляващите, личи от вносителите - заместник-председателят на НС Емил Христов и заместник-председателят на групата на Патриотите и на ВМРО Искрен Веселинов. Наличието на патриот под законопроект обаче действа на ДПС като червен плащ на разярен бик. От движението видяха опит за създаване на "наказателни отряди" в предлаганото специално звено към общините, което да осигурява обществения ред и изпълнението на заповедите на кмета и Общинския съвет, да има право да изисква документи за самоличност и дори да задържа нарушители до пристигане на полицията. Последвалата спешна среща на управляващите и изявленията след това не овладяха, а нагледно демонстрираха колко далеч е стигнал компромисът. "Ще поканим представители от Националното сдружението на общините, на МВР, за да може да говорят с експертите на ДПС по всички тези текстове, по които те имат някакви притеснения. Това, което можем да поемем като ангажимент, когато бъде внесен и се гледа, между първо и второ четене да се направи прецизиране на текстовете", отбеляза Цветанов.  

Прецизиране, което да удовлетворява ДПС

И не само по този закон. Оказва се, претенциите на Движението се простират по-нашироко. Вече е започнало преработване на промените в Закона за устройство на територията - гордостта на вицепремиера Валери Симеонов.  Част от договорката е и идната сряда ДПС да препита единствения кандидат за единственото място от квотата на парламента в Конституционния съд преди изслушването му в правната комисия. В т.нар. битка остана само номинираният от управляващите бивш заместник-председател на ВКС Красимир Влахов. "Би трябвало членовете на КС да са консенсусни фигури, независимо кой ги предлага", благо обясни председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след среща тет-а-тет с Цветанов. На фона на това затопляне на отношенията  Патриотите се смълчаха. Единствено Волен Сидеров в новата си роля на Омиротворителя се зае да пише опорните точки на оправдателната теза: "Да не го разглеждаме танто за танто или някакъв вид сделка, кворум, отлагане. Напротив, отлагането на тези законопроекти води до тяхното подобряване… А сега кой ще си напише актив, кой ще излезе да си направи пиар… Е, това е в рамките на парламентарната демокрация."

Без да се вслушва в оправданията и окрилен от постигнатото, Мустафа Карадайъ последователно даде съвет на управляващите: "Закони, които имат важно обществено значение, би трябвало да се внасят от Министерския съвет, а не управляващите да се крият зад конкретни народни представители", и им напомни за новата роля на партията си: "Управляващото мнозинство не може да осигури кворум в зала, кворумът се осигурява от опозицията. Конструктивните действия на опозицията определят и дневния ред в Народното събрание. Това е криза, знак за вътрешна криза в управляващите." От която ДПС се възползва в пълна сила. В степен да си позволи и крачка назад и за пръв път от много време "кризата" не поведе след себе си искане за "демонтаж и преформатиране на управляващата коалиция" и предсрочни избори, а заговори за "реанимация на държавността" чрез "диалог". На който ДПС, естествено, са готови.

Ситуацията е толкова ясна, оголена, видима с просто око, без втори план. Описана от Корнелия Нинова така: "От петък имаме абсолютно нова политическа ситуация. ДПС убиха с един куршум два заека - и ГЕРБ, и "Обединени патриоти".

Показаха на ГЕРБ кой кара влака и занулиха Патриотите

Брилянтен ход. Изправени пред заплахата парламентът да бъде блокиран, правителството да падне и да загубят топлите си местенца и пари, ГЕРБ се предадоха на ДПС и изпълниха условието им - да оттеглят закона за местното управление. А следващите условия? С този ход ДПС изтриха Патриотите от политическата карта. Нека се знае - ДПС управлява ГЕРБ, а Патриотите са щастливи от това, защото великодушно им се подхвърлят трохи от държавната трапеза."

А не бе далеч времето, в което Патриотите заявяваха:  "Ако има някаква заплаха за България, това е връщането на ДПС на власт" (Искрен Веселинов, ВМРО); "ДПС не може да се примири с факта, че ги отстранихме от властта, и то завинаги, а те истерично желаят да влязат в управлението. Нашата стратегическа задача е минимализирането на щетите от тази партия" (Павел Шопов, "Атака") и венецът: "Да внимават какво говорят, да не се пречкат в краката ни, защото тия депесарски тахтаби, които щъкат нагоре-надолу, много миришат. Те са тахтаби, които излязоха от дупките си и вонят! И да внимават, защото можем да ги смачкаме!" (Валентин Касабов, НФСБ).

Но сега, когато "тахтабите излязоха от дупките си" и смачкаха два техни възлови законопроекти, Патриотите мълчат. Всъщност ситуацията не е изненада за никого. Знае се, ДПС е най-добрият приятел на онзи, който  е на власт. Мантрата е "ние сме конструктивни". За да се сближи, сниши и подчини ГЕРБ, на ДПС се наложи да полъкатушат. Първо воюваха - заради влизането на Патриотите във властта. И още в "медения месец" на прясно създадения кабинет поискаха отстраняването им - чрез "демонтаж на националистите", от чийто монтаж в управлението "нямало нужда". Отначало изявиха готовност да "помагат" от добро сърце, ако ГЕРБ се съгласят да управляват в малцинство. Но не издържаха дълго. "Политическите партии не участват в политическия процес за Купата на Съветската армия.  ДПС участва в политическия процес, за да печели власт, да изпълнява програма. С какво се различаваме от ГЕРБ, БСП, от другите партии. Не сме европейска и натовска партия, или в ДПС има повече корупция?“, заяви през ноември миналата година заместник-председателят на парламентарната група Йордан Цонев. Отговор не последва. ДПС промени стратегията. На новогодишното партийно парти почетният председател обяви, че подкрепеният и от неговите депутати вот на недоверие

няма за цел да свали правителството

а "само да го коригира и насърчи към позитивни дела". В посланието му се казваше още, че "няма такава политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната". Затова - "дълг на гражданското общество и на всички политически сили е да гарантират сигурността и стабилността на държавата".

И ДПС се понесоха по пистата на "конструктивността", а от ГЕРБ оцениха жеста. "Ахмед Доган е един мъдър човек, 27 години е в политиката и сам разбира  какво би станало, ако вотът успее, ако предположим, че успее", каза Бойко Борисов. В парламента неговите депутати схванаха намека. Подкрепиха поправките в Закона за банковата несъстоятелност, внесен от Делян Пеевски, Цонев и Хамид Хамид, рекламиран от тях като средството за спиране на "вторичното разграбване на КТБ". С тяхна помощ мина още един знаков закон (внесен от триото плюс Велислава Дърева), чиято претенция е да гарантира медийна прозрачност. А когато на ГЕРБ им потрябват гласове, се видя, че винаги могат да разчитат на рамото на ДПС. Последно - при отхвърляне на президентското вето по спорните промени в Административно-процесуалния кодекс, с които драстично се увеличиха таксите за касационни производства и се въведоха закрити заседания на съда. Преди дни от движението се включиха и в атаката срещу  председателя на ВКС Лозан Панов при представяне на докладите за дейността на съдилищата, рамо до рамо с ГЕРБ и …Патриотите.  

Реверансите продължиха и извън пленарна зала

"Няма нищо незаконно при Делян Пеевски. Това проверявано лице е един от най-големите данъкоплатци в държавата", декларира председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев. И си пожела веднъж завинаги този разговор да приключи. А в средата на септември Доган купи ТЕЦ "Варна". Срещу 3500 лв. той стана собственик на 70% от компанията, която неотдавна спечели търгове за студен резерв за 27.4 млн. лева.

Затова и последният развой в отношенията ГЕРБ - ДПС не е изненада. Само официализира статута на движението като полуопозиция. Дефиниран от социолога Първан Симеонов така: "Политически е опозиция, но икономически - партньор". За ДПС връщането на политическата сцена в ролята на "златния пръст" е безспорно успех, след като дълго време бяха принудени да играят в миманса - давайки подкрепа, която получаващият се срамуваше да признае. Цената, която ще платят за този флирт ГЕРБ и Патриотите обаче, може да има горчив вкус. Вярно, декларирането на европейски ценности през брюкселски "новоговор" - патент на евролибералите от ДПС, гарантира още прегръдки и снимки с величия от ЕС и света. А и пълен мандат. Само че пълен мандат изкараха и НДСВ в дует с ДПС, а после и в трио с БСП, но сметката им излезе солена - разплащането ги изхвърли зад борда - червените от властта, а царистите се разпаднаха.

Заиграването с ДПС засега спестява трагикомичните ситуации в парламента и унизителните сцени на търсене на заветните двама-трима депутати, закъснели по задръствания (по обясненията на Цветанов) и зависимостта от неколцината гласа на трупата на Веселин Марешки, но дългосрочните вреди ще се изчисляват тепърва.

Мария Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във