Банкеръ Daily

Общество и политика

Въвеждат временни лични карти за обвиняеми и подсъдими

Министерството на вътрешните работи ще въведе временни лични карти на обвиняеми и подсъдими лица, които имат забрана за напускане на територията на страната. Това стана ясно на редовния месечен брифинг на МВР, воден от зам.-вътрешния министър Милко Бернер, съобщи БТА.

На брифинга не присъстваше вътрешният министър в оставка Валентин Радев, тъй като се намира в момента в Министерски съвет.

Според обясненията на шефа на ГДНП Христо Терзийски към момента поради натовареност на южната граница с Гърция гранична полиция работи по друга система и не винаги чекира личната карта на напускащия страната гражданин, а я обследва само визуално.

Временните лични карти ще бъдат с различен външен вид и така ще се намали вероятността от допускане на грешка, допълниха от ръководството на МВР.

За случая в Харманли от 17 август, при който в пътен инцидент е участвал бащата на президента Румен Радев, Росен Рапчев от пътна полиция от ГДНП обясни, че както шофьорът на триколката, така и Георги Радев са допуснали пътни нарушения. Акт обаче неправилно е бил написан единствено на шофьора на триколката.

Според данните на момента има подмяна на фактическите обстоятелства от страна на служители на МВР, дошли на мястото на инцидента. Проверка за алкохол и на двамата водачи е правилна. Служителите на пътна полиция обаче са допуснали поредица от грешки - те не са обезопасили мястото на произшествието, допуснали са външни лица в близост до него, сред които и бивш кмет на Харманли, както и са оставили без надзор катастрофиралите МПС-а.

По думите на главния секретар на МВР Младен Маринов дисциплинарната проверка по случая е приключила. Уволнен е един служител на МВР, а други служители са наказани в различна степен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във