Банкеръ Daily

Общество и политика

Външно министерство привиква турския посланик

Хасан Улусой

Министерството на външните работи (МВнР) привиква посланика на Турция Хасан Улусой, за да даде обяснение за думите си, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език. 

Според ведомството думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит.

"В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения", се казва в съобщение на МВнР.

По казуса взеха отношение премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев. 

От разговорите с Хасан Улусой трябва да се изясни дали той е поискал задължително изучаване на турски език.

Мисията на Анкара в България обясни на 11 май, че в изказването на посланик Улусой "се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България и е  изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването, под формата на "турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България“ и последвалия отзвук, са причина за разочарование", се посочва в съобщението на турското посолство

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във