Банкеръ Weekly

Общество и политика

Второ обвинение за генерал Шивиков

Софийската военноокръжна прокуратура внесе на 22 януари в съда втори обвинителен акт срещу о.з. бригаден генерал Димитър Шивиков. Той е обвинен в длъжностно присвояване, за чието улесняване е било извършено и документно престъпление.

Според прокуратурата през 2010 г., като на командир на българския военен контингент в Афганистан, Шивиков е отклонил имущество, предоставено от НАТО. Става дума за одеяла, якета, панталони, спортни екипи и други, които всъщност са били безвъзмездна помощ, предназначена за местното население. Вместо да бъдат раздадени обаче, част от вещите били пратени в България по разпореждане на генерала. Така в Пловдив с военен полет били доставени стоки за 10 225 лева. За пратката била уведомена Военна полиция и проверка от Министерството на отбраната установила "нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор". Сега от генерал Шивиков се търси наказателна отговорност, защото според прокуратурата той не е имал правомощие да се разпорежда с това имущество.

Това е вторият обвинителен акт срещу Шивиков. В края на декември той бе предаден на съд и за други длъжностни престъпления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във