Банкеръ Weekly

Общество и политика

Втори съд оправда Христо Бисеров

Софийският апелативен съд (САС) оправда на 8 юли бившия заместник-председател на Народното събрание от ДПС Христо Бисеров. Това е втората поред съдебна инстанция, която го признава за невинен по всички повдигнати обвинения.

Скандалът с Бисеров избухна в края на 2013 година. Малко преди да се разчуе, че той ще стане клиент на прокуратурата, бившият "втори" човек по влияние в ДПС сам напусна парламента и всичките си партийни постове. Впоследствие срещу Бисеров бяха повдигнати обвинения, че през 2013-а е укрил данъци в размер на 18 965 лв., че е нарушил правилата за сделки с валута и не е декларирал пред БНБ сметки с 314 529 долара и 82 000 евро в Швейцария, както и че е "спестил" данни за имотното си състояние в декларацията пред Сметната палата.

Първоначално състав на Софийския градски съд, а в петък и трима съдии от САС: Снежана Душкова, Надежда Трифонова и Иван Стойчев обаче категорично отхвърлиха обвиненията на прокуратурата. И черно на бяло записаха, че основната причина за оправдателната присъда на Бисеров е липсата на доказателства за провиненията му.

Според магистратите "по делото е налице очевиден доказателствен дефицит". На първо място по въпроса за сметките в чужбина, за които на прокуратурата така и не бе дадена никаква информация от властите в Швейцария. А като не са налице тези данни, пък няма как парите от тези сметки да се включат във формирането на облагаемия доход на Бисеров за 2012 г., за да се твърди, че той не е платил данък върху него.

Декларациите пред Сметната палата пък се оказват без никаква доказателствена стойност - те служат само за "осветляване" на имуществото на властимащите пред обществеността. "Дори и в декларацията да има обстоятелства, които да са невярно удостоверени, то въпреки това тя ще е в съответствие с целите, които преследва специалният закон", казват съдиите. Тоест и да излъжат политиците - ще го направят в името на публичността.

Решението на САС не е окончателно, а прокуратурата със сигурност ще протестира пред ВКС оправдателната присъда на Бисеров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във