Банкеръ Weekly

Общество и политика

Втори фалстарт за закона "Кунева"

Антикорупционният законопроект на Меглена Кунева отново не сполучи.  В четвъртък (12 май) той бе категорично отхвърлен от парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и етика. Едва четирима от депутатите (основно от ГЕРБ и Реформаторския блок) подкрепиха проекта.

Забележките към предложените текстове са повече от 30, каза председателят на комисията Валентин Николов. Основните критики пак са свързани с възможността да се подават анонимни сигнали срещу висшите държавни служители.

На заседанието присъства и самата Меглена Кунева, която призова народните представители все пак да дадат шанс на проекта и да го гласуват на първо четене, а неясните и спорни въпроси да се изчистят впоследствие. "Законът оттук нататък е ваш, аз съм дала аргументи и инструменти в ръцете ви. Но трябва да мине на първо четене, иначе просто няма закон", апелира реформаторката. Само че болшинството от присъстващите предпочетоха да гласуват "въздържал се".

През септември 2015-а антикорупционният законопроект на Кунева дори стигна до пленарната зала, но само колкото да бъде отхвърлен още на първо четене. Анонимните сигнали и тогава бяха един от основните мотиви, с които депутатите отказаха да го подкрепят. Другият беше свързан със състава на спецбюрото, което да се занимава с корупцията у нас. Първият вариант на проекта предвиждаше ръководителят му да се избира и уволнява от Министерския съвет, но народните представители счетоха за недопустима тази зависимост от орган, който всъщност трябва да е проверяван за корупция.

В новия, редактиран вариант, тези възражения са намерили някакво отражение: анонимните сигнали са сведени до "неподписани" и има цял раздел какво точно е необходимо да съдържат, за да се стигне до образуване на производство по тях. Различна е и схемата за избора на ръководството на антикорупционното бюро. Освен това е добавена и "предварителна проверка" по подобие на тази в наказателния процес, която ще уточнява дали изобщо се налага предприемането на някакви действия срещу уличения висш чиновник.

Въпреки всичко обаче преди месец съдии от Върховния касационен съд излязоха със становище, с което обявиха и втория антикорупционен проект на Кунева за опасен - не само заради анонимните сигнали, но и заради неизяснената терминология, отваряща врати за "произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм". С критика към проектонорматива излезе и неправителствената организация Програма "Достъп до информация".

Facebook logo
Бъдете с нас и във