Банкеръ Daily

Общество и политика

Волт: Данаил Кирилов е несполучлива номинацията за министър на правосъдието

Европейска партия Волт категорично не приема и се противопоставя на номинацията на Данаил Кирилов за министър на правосъдието. "Категорични сме, че човекът, който в полунощ се опита да обезсмисли преференциалния вот в съглашателство с ДПС, не би трябвало да има необходимия кредит на доверие, за да оглави толкова важен ресор в изпълнителната власт, от който хората очакват прозрачност и реална промяна", заяви водачът на листата на Волт България Настимир Ананиев.

В разпространена до медиите позиция се казва, че саботажът на мажоритарния вот, който беше предотвратен след организирания протест от Волт и твърдата й позиция по темата, целеше единствено спокойствието в партийните централи, които искат да определят на избираеми места само "послушковци". По този начин те не само не уважават своите собствени избиратели, но щяха да се дискредитират волята на българските граждани в избирателната система, а и на демокрацията като цяло.

"Смущаващото в случая е, че като председател на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов така и не пое отговорност за скандалното решение с мажоритарния вот. Стигна се дори до комична ситуация, при която промени изцяло позицията си под натиска на премиера Бойко Борисов и накрая уж тръгна да брани преференциите. По този начин за пореден път показа на обществото, че му липсва каквато и да било политическа последователност и логика, които са крайно наложителни за министерски пост. Това, между другото, се доказва и от политическото номадство на Кирилов, който до преди 10 години беше общински съветник в София от квотата на БСП", пише още в становището на партията.

От Волт България призовават премиера Борисов да изтегли кандидатурата на Данаил Кирилов с оглед на компрометиращите действия при опита за замразяване на преференциалния вот. "Смятаме, че подобно предложението е израз по-скоро на късата юридическа скамейка в ГЕРБ, отколкото възможно решение за тежките проблеми в Министерството на правосъдието", е мнението на формацията. От нея припомнят, че ЕК редовно критикува България заради тежките нарушения в този сектор. Освен това лошото правосъдие е в основата на решението на Холандия и Германия да блокират членството ни в "Шенген". Именно поради тези причини се нуждаем от последователен експерт с визия и мотивация да подобри значително правосъдието, което да осигури достоен и европейски живот за българските граждани, допълват от Волт България.

Европейска партия Волт следи с особено внимание и имотните скандали по най-високите етажи на властта и администрацията. Формацията смята за адекватна реакцията на Прокуратурата, която започна проверка. Но все пак съветват изпълнителната власт да се въздържа от призиви и вмешателство в съдебната система, тъй като по този начин се компрометира разделението на властите.

От Волт България посочват, че основен въпрос относно ситуацията в Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е всъщност има ли опозиция в лицето на БСП в българския парламент. И си отговарят: "Въпросът ни е риторичен, тъй като всички 5 политически субекта от 44-то Народно събрание са едно цяло и представляват 30-годишния преход и статуквото в България".

"БСП могат да инициират процедура по отстраняване на председателя на Антикорупционната комисия, но когато ти самият си затънал в корупционни сделки до шията, по-добре да седиш приклекнал и извън парламента", се казва още в разпространената позиция.

Политическият съвет на Волт България е категоричен, че народните представители трябва да изпълняват своя морален дълг и да работят в полза на гражданите, което е част и от тяхната клетва, която дават при встъпването в длъжност. Това обаче трудно се осъществява, когато депутатите не се появяват в Народното събрание, където трябва да направят реалната промяна, а обикалят страната като поредната PR акция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във