Банкеръ Daily

Общество и политика

ВМРО: Не бива да правим политиците богоизбрани

Не само по време на тази предизборна кампания, но въобще, в последните години  в политическото говорене на българските политици настъпи сериозна девалвация. Това заяви депутатът от ВМРО Красимир Богданов. Той коментира пред БНР внесените вчера в парламента от партията му промени в Наказателния кодекс за по-строги наказания за обида и клевета. Предложението на ВМРО предвижда затвор до 4 години плюс глоби за хули, клевета, разпространяване на фалшиви новини по адрес на политически опонент.

„Повечето лидери на партии или депутати използват абсолютно непроверени, фалшиви новини и съобщават или създават самите те такива с цел да охулят политическия опонент и това създава и  у хората едно абсолютно нереалистично отношение спрямо политиците в България. Ние смятаме, че на това нещо трябва да се сложи край“, каза Богданов.

В отговор на въпроса дали биха подкрепили радикалната стъпка за отпадане на функционалния имунитет на депутатите и другите висши служители, които са пазени от него, и едва след това да се мисли за криминализиране на това говорене, той обясни: „Иска ни се по обратния ред, първо искаме да въведем такава наказателна мярка в Наказателния кодекс, а след това ще видим как ще проработи тя и може да предприемем и други действия, които да създадат реални възможности да бъде прилагана тази мярка“.

Но това, което тревожело депутатите от ВМРО, е, че не може отговорни фактори в държавата било лидери на партии, било депутати, министри, евродепутати и т.н.  да говорят кой каквото иска, без то да има никаква връзка с истината, да цели да оклевети опонента и да урони авторитета му, доброто му име. „Това, което ние предлагаме, не касае само обиди срещу политическия противник, то касае въобще поведението на депутатите и по отношение на другите граждани, по отношение на трети лица, които биват замесени в такива скандали и оклеветявани. Всеки едни политик трябва да носи отговорност за думите си “, посочи Богданов.

„Ние отдавна сме подели една битка срещу фалшивите новини и неотдавна организирахме кръгла маса по този повод. И подготвяме законодателни промени, естествено търсим консолидация около тези текстове и смятаме, че когато се въвеждат такива по-строги регламентиращи мерки, които засягат електронни сайтове, медии и т.н. Ние не бива да правим политиците богоизбрани и те да са нещо различно от всички останали български граждани, медии, или други източници на информация”, обясни депутатът необходимостта от приемането на тази специална законова регламентация. И затова хората на Красимир Каракачанов предлагат тези промени за въвеждане на мерки, които са по-строги за политиците, отколкото за останалите представители, да речем, на медиите и другите български граждани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във