Банкеръ Weekly

Общество и политика

Визия, преход и мисия

Президентът Румен Радев покани британската кралица Елизабет II или член на кралското семейство да посети България през 2019 година.

За поредна седмица четвъртък (18 октомври) се оказа труден за работата на парламента. В отсъствието на повечето депутати от БСП отново бе необходима повторна регистрация поради липса на кворум. Е, в крайна сметка се събраха достатъчно народни представители, за да бъдат приети на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. 

В същото време председателката на червената партия Корнелия Нинова продължи представянето на платформата "Визия за България" на среща с граждани от столичния район "Подуяне". "Борисов си отива, но оставя разрушена държава. Години и много силна подкрепа от хората ще трябват, за да я възстановим", каза Нинова, добавяйки, че в последните месеци премиерът действал на принципа - "след мен и потоп". Заради третия вот на недоверие лидерът на социалистите обърна специално внимание на здравеопазването. Според нея в сектора е необходим коренно различен модел от този, предлаган от управляващите. По думите й, болниците не бива да са търговски дружества. БСП предлага държавата да поема разходите за обучението на студенти по медицина, ако след това те останат да практикуват в България. Другият огромен проблем бил цената на лекарствата и затова "червените" предлагат облагането им с 5% ДДС. 

В отговор на критиките й към министър-председателя  депутати от ГЕРБ организираха брифинг в Народното събрание. "Длъжен съм да припомня, че разграбването на държавата започна много преди 1989 г., когато Българската комунистическа партия открадна парите и ги прехвърли във външнотърговските дружества. Разграбването на тази държава продължи с масовата приватизация и с фалита на банките по времето на друг виден социалист - Румен Гечев", изказа се депутатът Спас Гърневски. Той подчерта, че активен участник в приватизацията е и Корнелия Нинова, наричайки я "г-жа Импексова". Гърневски си спомни и за "заграбването на Пловдивския панаир от олигарха и лидер на социалистите в Пловдив Георги Гергов", което по думите му се е случило по времето, когато Нинова е била зам.-министър на икономиката и председател на борда на Пловдивския панаир. В резюмето си обаче бившият син кмет незнайно защо пропусна прясната сага с "Дупката" във Варна, от която Гергов прибра 43 млн. лева. 

Междувременно със среща с българската общност започна тридневното работно посещение на президента Румен Радев във Великобритания. Още при пристигането си в Лондон Радев получи петиция "срещу мафиотското управление на държавата" от граждани, които преди няколко седмици се събраха на протест пред парламента.

"Силно вярвам, че ще намерите мотивация да се върнете и да вложите своята енергия и талант за развитието на България, защото страната ни има нужда от хора като вас - високообразовани, интелигентни, събрали знания и опит в редица важни области", отбеляза държавният глава на срещата с българската общност. Той посочи, че престоят на младите българи във Великобритания им помага да осъзнаят какво означават истинските демокрация, свободни медии, гражданска активност, ефективни, прозрачни и отчетни институции, които не достигат в една или друга степен на нашата страна. "Ние разчитаме в България да се върне една важна за нас ценност - интелектуалният капитал, а това е вашият опит и експертиза, защото вие имате не само познания, вие носите и един вид друг вид обществени отношения", посочи президентът.

Неговата визита по покана на Н.В. кралица Елизабет II продължи с аудиенцията в Бъкингамския дворец. Преди това Радев посети Съюзното военноморско командване на НАТО (MARCOM) в Нортууд. Той изнесе лекция в университета в Оксфорд на тема "Предизвикателства за сигурността пред Европа", а след това посети Уестминстърското абатство в Лондон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във