Банкеръ Weekly

Общество и политика

Вероизповеданията скараха коалиционните партньори

Снимка: Канал 3

От месеци партиите от патриотичната коалиция заявяват, че подготвят и ще внесат нов Закон за вероизповеданията или радикални промени в сега действащия. Впрочем това е залегнало като точка и в предизборните им програми. Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов внесе в сряда (9 май) такъв законопроект за промени в деловодството на Народното събрание. С изненада и неудоволствие обаче той научи, че броени дни по-рано, в петък на 4 май, подобен проектозакон е внесен по инициатива на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Под документа са се подписали също лидерите на БСП и ДПС - Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Това е станало зад гърба на "Обединени патриоти", те дори не са били уведомени, че се подготвя подобно нещо.

Каракачанов не скри, че е раздразнен и засегнат от деянието на шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов да внесе друг законопроект за вероизповеданията. "Някой малко е избързал да внася подобен законопроект, след като аз още октомври съм го разпратил на всички в "Обединени патриоти" и съм запознал колегите от ГЕРБ с този законопроект. Защо миналия петък се стигна до това бързане да се внесе, при положение че в разговорите, които сме водили, се каза, че трябва да уточним еди-какво си и накрая в един момент се оказва, че дори без да ни покани някой, при положение  че всички знаят, че аз работя по този въпрос, се внася някакъв закон опроект!", възмути се лидерът на ВМРО.

Той не спомена името на Цветанов, а се ограничи да каже само, че говори по адрес на "подписалите". От тях обаче само Цветанов е коалиционен партньор, тъй като другите вносители на проекта са лидери на опозицията, на БСП и ДПС. Министърът на отбраната отбеляза, че случилото се не го обиждало, но го подсещало да повтори констатацията, която направи миналата седмица и оповести в присъствието на премиера Бойко Борисов, докато бяха на посещение в ТЕРЕМ-Търговище. Тогава Каракачанов обяви, че отношенията на ниво правителство са прекрасни. "Аз с премиера Борисов нямам абсолютно никакви проблеми и той няма с мен, надявам се. Но явно скърцат колелата на каручката в парламента. Това затвърждава моето убеждение в тази посока", констатира лидерът на ВМРО.

"При положение че се знае и съм го изпратил законопроекта октомври месец още, някой бърза да вкара миналия петък един законопроект, който всъщност е по предпочитания на ДПС,  малко...", не довърши коментара си ядосаният Каракачанов. Той обясни и къде са разликите между неговия проект и внесения от лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС. В текстовете на вицепремиера се предвиждал много по-строг контрол по отношение на онези български граждани, които са завършили в чужбина религиозни науки и ги упражняват у нас. Ако се прецени, че някой е завършил такова учебно заведение, в което се преподават радикални норми на една или друга религия, Дирекцията по вероизповеданията и МОН могат и да не легализират дипломата му. Патриотите били за това да се увеличи контролът, обясни Каракачанов. В другия законопроект се фиксира само заплащането. Според него, като се каже "А", трябва да се каже и цялата азбука до "Я".  

"Ние смятаме, че няма да свършим работа по законопроекта за вероизповеданията, ако вътре само фиксираме заплащането на свещенослужителите на едно или друго вероизповедание. Ние трябва да ограничим и финансирането по отношение на религиозни дейности, по отношение на строителство на храмове, да има контрол на всички. Защото не само през мюсюлманската религия се упражнява външно влияние", обясни лидерът на ВМРО.

Той все пак връчил и своя законопроект за вероизповеданията на председателката на социалистическата партия по време на срещата им във вторник (8 май). Нинова изказала мнение, че най-добре ще бъде двата законопроекта - този на Патриотите и този на ГЕРБ, подписан от нея и Карадайъ, да се обединят в името на доброто на държавата.

Попитан дали ще се срещне и с ДПС, Каракачанов отговори: "Не съм ги канил на шербет, но мога да ги поканя, ако желаят да се срещнем, ще се срещнем, защо не? Ето, по закона за вероизповеданията, а не само да ми говорят за демонтаж и всякакви други неща."

По-късно от думите на заместник-председателя на патриотичната парламентарна група Искрен Веселинов се разбра, че част от идеите им са да се проповядва само на български език и да се вее българското знаме над всеки религиозен храм. По думите му, целта на законопроекта е да се постави преграда пред начина на проповядване на чужди вероизповедания, които влияят на вътрешната сигурност на страната, както и да се предотвратят опасности от радикализация и политизация на вероизповеданията. "Общо взето, българските вероизповедания трябва да бъдат крепител, а не рушител на българското национално единство", обобщи Веселинов.

Във връзка с внесения законопроект от ГЕРБ  депутатът от "Обединени патриоти" каза, че той е по-ограничен и цели вероизповеданията да получават пари от държавния бюджет. Според Веселинов всякакви дарения трябва да бъдат забранени. "Искаме тотална забрана на дарения от чужбина, като такива е възможно на база на съгласуване само с Дирекция по вероизповеданията и Сметната палата, докато колегите смятат, че един по-либерален режим е по-добър, и те забраняват дарения само за заплати", обясни още той. Според депутата от ВМРО, ако Дианетът насочи средствата към храмове и социална дейност, това няма да подобри ситуацията.

Борис Ячев от НФСБ смята, че законопроектът на ГЕРБ не е алтернатива, а допълва този на "Обединени патриоти". Той добави, че целта е "укрепване ролята на светската държава". "Проектопромените на "Обединени патриоти" не са насочени към конкретно вероизповедание, а към всички", уточни Ячев.

При внасянето на законопроекта присъстваха само представители на НФСБ и ВМРО. От "Атака" обаче също са се подписали под него.

Малката патриотична коалиция беше разтресена и от друга вътрешна разправия във вторник (8 май). Председателят на парламентарната й група Волен Сидеров обяви планираните срещи на Каракачанов и Валери Симеонов с Корнелия Нинова за нелегитимни, разсърди се и едва ли не се опита да ги забрани. Лидерите на ВМРО и НФСБ обаче не се поддадоха. Според Каракачанов Сидеров е бил подведен и грешно информиран за разговора му със соцлидерката. "Звъннах му, беше зает явно. Ще се видим, няма проблем с него", каза Каракачанов и категорично отхвърли слуховете, че е водил преговори с Нинова за бъдещето на партията си след евентуално падане на кабинета "Борисов 3". Той уточни, че е уведомил премиера Бойко Борисов за рандевуто си с Нинова и отрече някога да стане участник във "формули за сепаративни действия". Двамата с лидера на социалистите обсъдили проектите за модернизация на армията, средствата за отбрана и закона за вероизповеданията "на кафе и вода".

Председателят на НФСБ Валери Симеонов пък реагира в типичния си стил. "Не си позволявам да коментирам срещите на Сидеров например в Крим - не съм го направил, няма и да го направя, защото уважавам независимостта и правото на свободен политически избор на всяка партия, включително на тези, които са в коалицията. Естествено, че срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова не е от името на "Обединени патриоти". Няма да позволя някой да определя срещите ми легитимни или нелегитимни са, когато по никакъв начин не е нарушено коалиционното споразумение нито в малката, нито в голямата коалиция. Ние не можем да държим сметка на ГЕРБ, на "Атака" за това, че лидерът ѝ беше на среща в Крим, нито на когото и да било. Но никой не може да държи сметка и на нас!", заяви вицепремиерът.

За разлика от Каракачанов, той не се притеснява от скърцането на парламентарната каруца.  "Движещата се каруца задължително скърца, т.е. щом нещо работи, няма как да липсват проблеми между участниците в този процес", обяви Симеонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във