Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов заплаши, че ще напусне управлението

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов заплаши, че може да напусне управлението заради законопроект, който според него обслужва интересите на братя Домусчиеви.

Ако промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол бъдат приети в четвъртък от Народното събрание, НФСБ ще жертва коалицията, се разбра от думите на Симеонов.

"Ако не бъде отменена, коалицията я жертваме за едни 58 млн. лева. Това ми напомня един хитов американски филм – "Спасяването на редник Райън". Само че е "спасяването на редник Киро" - ето за това нещо работи коалицията. Ако това не стане, аз не виждам бъдеще в тази коалиция въобще оттук нататък", заяви вицепремиерът пред БНТ. 

По думите му Домусчиеви нарушавали ангажиментите си по приватизационния договор за "Български морски флот"

Валери Симеонов поясни, че те имат ангажимент да запазят 1.3 млн. бруторегистър тона плавателни съдове на 10-ата година от срока на приватизационния договор."Какво става - започва едно масово рязане на скрап на кораби, продаване на старо желязо. И включително сметката към началото на 2016 г. говори, че тонажът се намалява някъде около 900 000 БРТ и срокът изтича в края на 2018-а", посочи лидерът на НФСБ.

Той изтъкна, че Върховният касационен съд е присъдил окончателна глоба от 58 млн. лв., която приватизаторът трябва да плати през 2019 г., ако не спази договора.

"В същия ден колеги от "Атака" внасят предложение за промяна на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Предложението е специфични задължения, пряко свързани с приватизацията, да бъдат до 5 години. Това нали разбирате какво означава - спечелните дела, тази т. нар. победа на държавата отива в кошчето", допълни Симеонов.

Според вицепремиера ГЕРБ са подкрепили поправките, което му говорело, че "цялата тази акция е координирана между "Атака" и ГЕРБ.

Още по темата в "Параграф 22": http://www.paragraph22.bg/22-novini/read/partiiata-na-valeri-simeonov-pak-obvini-gerb-che-sa-prodali-bulgariia 

Facebook logo
Бъдете с нас и във