Банкеръ Weekly

Общество и политика

Валери Симеонов се закани да "счупи" обединението

Валери Симеонов и Валентин Касабов

Кръстосването на различни интереси както в голямата коалиция, така и в патриотичната от ден на ден става все по-видимо. След скандалите за акциза на бездимните цигари, за горивата и шума в дискотеките управляващото обединение се пропука отново. Нещо повече, вицепремиерът и председател на НФСБ Валери Симеонов заплаши на 18 юли от ефира на една от националните телевизии, че може да напусне управлението заради законопроект, който според него обслужвал интересите на братя Домусчиеви. Той настоя да бъде оттеглена промяна в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, която е внесена от депутати на "Атака".

"Ако не бъде отменена, коалицията я жертваме за едни 58 млн. лева. Това ми напомня един хитов американски филм - "Спасяването на редник Райън". Само че е "спасяването на редник Киро" - ето за това нещо работи коалицията. Ако това не стане, аз не виждам бъдеще в тази коалиция въобще оттук нататък", заяви Симеонов. 

По думите му Домусчиеви нарушавали ангажиментите си по приватизационния договор за "Български морски флот", заради което Върховният касационен съд е присъдил окончателна глоба от 58 млн. лв., която приватизаторът трябва да плати през 2019-а, ако не спази договора. В същия ден обаче колегите му от "Атака"  внесли предложение за промяна на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, според което специфични задължения, пряко свързани с приватизацията, да бъдат до пет години. "Това нали разбирате какво означава - спечелените дела, тази т. нар. победа на държавата, отива в кошчето", посочи вицепремиерът.

Той очаквал точката да бъде свалена от дневния ред на Народното събрание, след като Емил Димитров - Ревизоро е оттеглил подписа си от законопроекта, а Волен Сидеров вече е поискал отмяната на обсъжданията. От ГЕРБ обаче са отказали проектонормативът да бъде оттеглен. Според Симеонов това му говорело, че "цялата тази акция е координирана между "Атака" и ГЕРБ."

Няколко часа по-късно в парламента точката не само не беше свалена от дневния ред, но беше изгласувана скоростно и така промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол станаха факт.

"Днес ГЕРБ продаде държавата за 58 млн. лв. - това е сумата, която трябва да се даде от страна на Параходство "Български морски флот". Страшно е, когато една коалиция се продава за лесни пари", заяви на специален брифинг в кулоарите депутатът и заместник-председател на НФСБ Валентин Касабов. Както стана дума, според новите текстове специфични задължения, пряко свързани с осъществявания от приватизираното дружество предмет на дейност, не могат да бъдат вменени на купувача за повече от пет години. Разпоредбата се прилага и за сключени приватизационни договори, по които към датата на влизане в сила на този закон няма непогасени плащания за неустойки за неизпълнени през първите пет години следприватизационни задължения.

Според хората на Валери Симеонов текстовете директно обслужват бизнесмена Кирил Домусчиев по линия на придобития от него "Български морски флот". От НФСБ били безкрайно възмутени и се питали "докога ще продължи тази непочтена игра от страна на колегите от ГЕРБ". След това Касабов нападна фронтално премиера: "Питайте Бойко Борисов по какъв начин е зависим от братя Домусчиеви. Това е големият въпрос, който задава Валери Симеонов. Задаваме и ние този въпрос."

Съпартиецът му Борис Ячев, който е и заместник-председател на патриотичната парламентарна група, пък упрекна опозицията - в лицето на БСП, ДПС и "Воля", че не са взели отношение по време на дебатите. "В момента говорим за едно мълчаливо мнозинство  специално по този законопроект, което сигурно не е политическо, но е икономическо", отбеляза той.

На обвиненията на националистите отговори председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който отрече той или друг депутат от ГЕРБ да са предлагали поправки в спорните два параграфа. Попитан дали чрез промените в закона не се подаряват 58 млн. лв. на братя Домусчиеви, Кирилов беше категоричен: "Нищо подобно".

Напрежението в коалицията "Обединени патриоти“ продължи и в четвъртък (19 юли). Председателят на парламентарната група и лидер на партия "Атака“ Волен Сидеров каза пред журналисти в Народното събрание, че Валери Симеонов подлага на риск управляващата коалиция на ГЕРБ и Патриотите и определи действията му като "разрушителни" спрямо малката коалиция.

"Разрушителни действия срещу такава тройна коалиция означава да върнеш ДПС на власт. Всяко разрушително действие подлага на риск управляващата коалиция. Ние подписахме споразумение с ГЕРБ за четиригодишен мандат. Поставихме изискване пред премиера, ако реши да дава оставка, да ни пита. А сега какво става? Както няколко пъти вече съм казвал, ако някой ще ни събори от власт, това сме си самите ние. Това ли искаме? Това ли иска Симеонов? Ако иска разрушаване на управляващата коалиция, връщане на ДПС като трета политическа сила и оттам нататък отприщване на неясно какъв политически хаос, да излезе и да го каже, не да използва измислени поводи. Нито ВМРО, нито "Атака" са лобистки партии", заяви Сидеров. Според него войната, която вицепремиерът Симеонов води с определени бизнес кръгове, не е полезна за България. "Ако воюваш срещу българския бизнес, отваряш поле на чуждия бизнес и го съветвам да не се прави на съдия, на следовател, на шериф или на някакъв от този вид силов играч", заключи предводителят на "Атака".

Заместник-председателят на НФСБ Валентин Касабов обаче настоя, че законодателните поправки от предния ден са спестили на държавата 58 млн. лева. "И това стана със съдействието на лицето Сидеров и неговата партия и ВМРО - продължи той. -  Това е целият сценарий. Да не говорим още за другите приватизатори. Безпринципни позиции не търпим." Касабов не даде отговор дали представителите на НФСБ ще напуснат парламентарната група. "Предстои решение, но вариантите са различни", сподели депутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във