Банкеръ Daily

Общество и политика

Валери Симеонов хвърли оставка

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка. Оставката му вече е депозирана и одобрена на извънредно заседание на правителството. На брифинг в Министерския съвет Симеонов обяви, че решението му е лично. 

"Не го правя под никакъв натиск. Не ми го е казал Борисов. Решението взех след разговори с моята парламентарна група и с Красимир Каракачанов", посочи лидерът на НФСБ, предаде репортер на в. "БАНКЕРЪ". 

Симеонов обясни решението си с "медийна кампания" срещу него, която удряла по авторитета на правителството. Въпросната кампания се превърнала в пречка за нормалното функциониране на  управлението. 

"Сега да видим дали след като си подавам оставката протестите ще продължат и с какви претенции", допълни Валери Симеонов.

До оставката му се стига след протести на майките на деца с увреждания, продължаващи вече 26 дни. Недоволството избухна заради изказване на Валери Симеонов, съдържащо думите "тези кресливи жени" и "уж болни деца". 

"Властта не ми е самоцел. Считам, че най-правилната постъпка в момента е да не създавам проблеми на правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Борбата продължава. Основанието за радост у моите опоненти е преждевременно", завърши Симеонов, като не остави възможност за журналистически въпроси.

От изказването на Валери Симеонов се разбра, че НФСБ ще продължи да подкрепя правителството. 

Седмици наред премиерът Бойко Борисов отказваше да поиска оставката на Симеонов. Тук е моментът да припомним аргументите на министър-председателя: "Ако тръгна силово да искам оставката, мигновено ще се счупи цялата конструкция."

Валери Симеонов стана вицепремиер след избирането му за депутат на последните парламентарни избори през март 2017 г.  и сключването на коалиционно споразумение за съставяне на правителство между ГЕРБ и "Обединени патриоти" (Атака, ВМРО и НФСБ).

Досега отговаряше за икономическата, демографската политика и туризма. Председател е на партия "Национален фронт за спасение на България", учредена през 2011 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във