Банкеръ Weekly

Общество и политика

В затворите няма надзиратели

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров бе извършена поредна проверка в местата за лишаване от свобода. Целта й бе да се установи броя на лишените от свобода и числеността на надзорно - охранителния състав във всеки затвор и затворническо общежитие в страната.

Колкото до резултатите, те показват, че съотношението между надзиратели и лишени от свобода е критично. То е особено видимо в затворническото общежитие от отворен тип "Хеброс" - гр. Пловдив (1:97), в общежитието "Стара Загора" (1:84), в това в Плевен (1:102) и др.

В предложението до министъра на правосъдието Цецка Цачева главният прокурор е посочил, че е налице неравномерност в съотношението на охранителния състав спрямо лишените от свобода, което "създава предпоставки за ненадеждна охрана". По тези причини Цацаров предлага да бъде разработен и утвърден норматив за оптимално съотношение на числеността на надзирателите към лишените от свобода, да се попълнят незаетите щатни длъжности в системата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и да се отпуснат нови щатове за социални работници и психолози.

В писмото на главния прокурор се изразява и загриженост от факта, че констатираните слабости са системни. Прокуратурата е сигнализирала за проблемите в затворите и затворническите общежития и през 2015-а и през 2016-а с писма до съответните министри на правосъдието – Екатерина Захариева и Христо Иванов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във