Банкеръ Daily

Общество и политика

В Русе: Инфарктно броене и инфарктни резултати

Кандидатът за кмет на Русе от ГЕРБ Пламен Стоилов очаквано спечели втори мандат на поста.

Голямата интрига в Русе не беше кой ще спечели изборите. Всички социологически агенции даваха преднина на Пламен Стоилов  и въпросът пред него всъщност беше да дали ще успее да спечели от първия тур, или ще се наложи да ходи на балотаж. Същинската драма беше в това срещу кого Стоилов би се изправил на един такъв балотаж - т.е. кой ще е вторият по резултат: дали представителят на БСП: бившият кмет на града Божидар Йотов или депутатът от ВМРО Искрен Веселинов, издигнат от коалиция "Патриотите - ВМРО".

След инфарктното броене и пресмятане в щабовете, късно през нощта стана ясно, че Стоилов минава от първи тур: с около 51 % от гласовете на русенци. Резултатите се забавиха изключително много - първо заради инфарктно малкия превес в резултата, който е в рамките на статистическата грешка. И второ, защото за първи път градът се оказа извън вниманието на социологическите агенции и прогнозни данни за резултатите от Русе нямаше. Така единственият начин да се разбере кой е спечелил се оказа преброяването на гласовете по протоколите, които наблюдатели и застъпници започнаха да носят в партийните щабове едва след 20 часа вечерта.

Още по-трудно се оказа да се определи кой е втори в надпреварата - разликата между Божидар Йотов и Искрен Веселинов през цялата нощ се "въртеше" в рамките на 1-1,5 процента и от щабовете даваха коренно противоположни данни. В крайна сметка от първите прогнозни резултати на ЦИК, подадени към 2 часа през нощта, стана ясно, че Веселинов е втори - с 15,94 %. Така той  изпреварва представителя на БСП Божидар Йотов и регистрира един от най-добрите резултати за ВМРО в цялата страна.

Твърде оспорвана се оказа и битката за второто място и в Общинския съвет: първа политическа сила остава  ГЕРБ заради спечелените  36,50 % процента от гласовете. А БСП води пред "Патриотите-ВМРО" буквално със стотни. Резултатът на двете политически сили е 11,49% срещу 11,03%. На четвърто място остава Реформаторският блок с  9,56 процента.  Обработката на данните в ЦИК обаче не е приключила и промените в подредбата на силите все още са възможни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във