Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой №42 на в. "БАНКЕРЪ" четете:

Лъжлив PayPal ни опипва сметките

"Влизане в диалог с лъжливо електронно съобщение уж от PayPal - от разсеяност, не от друго,  ми струва  над 200 източени евро. Не усетих как мошениците са прихванали последните четири цифри на кредитната ми карта, за да залагат в казина в Бразилия. Понеже явно са купували чипове за малки суми от по 20 евро многократно, моята банка не е реагирала (с нея нямам споразумение да ме информира по телефон или есемес за направени транзакции)  и източената сума от сметката е набъбнала. Само случаен преглед на наличността чрез  банкомат в Пловдив ме усъмни и позвъних на трезора да поискам извлечение за последния месец. Така измамата лъсна.", разказа наша читателка от София. Вестник "БАНКЕРЪ" тръгна по следите на схемата. Всичко по темата - в новия ни брой.

Сблъсъкът: Одитори срещу бизнес

Обичайна практика е вече  правителството да се  опитва с промени  в един закон да прокарва значителни изменения в цял куп други нормативни актове. В момента това се случва с предложения проект за изменения и допълнение в Закона за корпоративно подоходно облагане. Той  бе приет на първо четене от парламентарната Комисия по бюджет и финанси на 16 октомври. В неговите преходни и заключителни разпоредби се правят значителен брой корекции във всички данъчни нормативни актове, третиращи правилата за облагане както на физическите лица, така и митата, акцизите, общинските данъци и такси, ДДС, нормите на Данъчноосигурителния процесуален кодекс и на Закона за счетоводството.

"Инерком" още опипва пътя към сделката с ЧЕЗ

Сделките на международно ниво у нас се броят на пръсти, а в сферата на енергетиката често предизвикват и скандали. Така се случи и с обявеното в началото на годината намерение на чешката компания ЧЕЗ да продаде българските си активи на "Инерком". Още тогава за малко не излетя от поста си енергийният министър Теменужка Петкова, която се оказа лична приятелка с Гинка Върбакова - собственик на въпросната българска фирма. На "Инерком" пък бяха дадени цели десет месеца, за да намери финансиране на операцията. Вече се знае, че финансирането щяло да бъде чрез синдикиран заем от сериозна международна банка. Още по казуса "ЧЕЗ" - на страниците на "БАНКЕРЪ".

Казусът "Силистар" -  комедия от грешки

Комедията с казуса "Силистар" продължава. Административният съд в Бургас директно отсвири областния управител Вълчо Чолаков, като остави без разглеждане жалбата му срещу решението на общинския съвет в Царево за изработване на подробен устройствен план и план за застрояване на имот в защитената местност. Нещо повече, според бургаските магистрати  областният управител въобще нямал право да оспорва решенията за одобряване на подробните устройствени планове или техните изменения, както и съпътстващите ги  актове. Как се разви сагата? Ще научите от новия ни брой!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във