Банкеръ Weekly

Общество и политика

В малката коалиция пак извадиха шашките

Малката коалиция "Обединени патриоти" е изправена пред реално разцепление преди европейските избори. Партньорите в нея отново размахаха шашките. НФСБ се разсърди на Красимир Каракачанов, ВМРО пък на "Атака". И проблемите на са в идеологически различия и програмни разминавания. И трите патриотични формации изповядват едни и същи националистически идеи (с нюанси) и се борят за един и същ електорат. Затова започна надцакването кой пръв е предложил дадена позиция или решение на въпрос и кой му го е откраднал или се е сетил със закъснение. Разбира се, остава си и междуличностната непоносимост.

На 23 януари НФСБ излезе с изненадваща позиция, че прекратява преговорите с ВМРО за общо явяване на европейските избори. Миналата седмица Валери Симеонов и Красимир Каракачанов обсъждаха този въпрос, но в отсъствието на Волен Сидеров, който за трети път не отиде на Коалиционен съвет, нито изпрати свои представители.

"В последните дни - за пореден път, станахме обект на медийни атаки от нашия коалиционен партньор ВМРО, завоалирани като фалшива загриженост за  бъдещето на коалицията", се казва в декларацията на НФСБ. Те са обидени, че вицепремиерът и военен министър Каракачанов си е позволил да дава оценки на партийните им позиции за избора на нов боен самолет и ги е определил като "несериозни". За разлика от него те не коментирали пълния обрат в позицията му по същия въпрос.

Каракачанов упрекнал партньорите си и че "се ослушвали", когато решил "да се захване" с циганския въпрос - въпреки категоричната подкрепа, изразена от Валери Симеонов. Но от НФСБ припомнят, че "Каракачанов като вицепремиер по обществения ред и сигурността  остана пасивен и безмълвен при по-взривоопасните конфликти в Асеновград и кв. "Шекер махала" в Пловдив. Етническите сблъсъци бяха предотвратени с активната намеса на Валери Симеонов (тогавашен вицепремиер - не по сигурността) от местната власт и МВР".

И като капак - от формацията на Симеонов посочват, че на 22 януари ВМРО излезе с поредна декларация, с която хвърля упреци върху своите колеги и издига "оригинални" законодателни и управленски политики, преписани от програмата на НФСБ и Патриотичния фронт. Странно за управляваща партия звучали лозунги като "български паспорти за всички българи по етнически произход без чакане, бумащина и корупционни схеми", когато за това отговаряли представители на ВМРО в изпълнителната власт.

По същия начин звучал и призивът за "реализиране на ревизията в инвалидните пенсии", тъй като това се реализира вече шести месец  чрез Наредбата за медицинската експертиза, изготвена и прилагана с активното участие на представители на НФСБ в управлението.

По-късно в кулоарите на парламента Валери Симеонов уточни, че преговорите с ВМРО не са тотално прекратени, а са временно преустановени, макар да нямало нищо страшна и е абсолютно възможно на евроизборите партията му да се яви самостоятелно. "За нас евроизборите не са от жизнено значение. Аз не мисля, че някаква коренна промяна ще завее в Европарламента, ако там влязат един или двама Патриоти, или трима. Така че самото явяване на евроизборите за нас не е някакво жизнено важно политическо събитие", поясни той и допълни, че никога не са водени разговори кой ще е водач на листата.

След него депутатът и заместник-председател на парламентарната група Искрен Веселинов от ВМРО каза, че са готови да се извинят и че за тях винаги е било важно да продължат заедно в коалицията "Обединени патриоти".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също коментира темата в кулоарите на парламента. Той не изключи варианта все пак трите формации да са заедно на предстоящия вот, но имало и белези на "разтрогване на брака". Сидеров обаче попита с каква програма ще се явят, ако имат различни позиции в геополитиката? Той не се съгласи и с тезата на Симеонов, че евроизборите не са важни. Това било липса на "стратегически поглед". "Става дума за геополитически избори. Става дума за една битка за Европа, в която ще се сблъскат глобализъм и антиглобализъм", подчерта атакистът. Неговата позиция е, че Европа трябва да се еманципира от САЩ.

Ден по-рано - на 22 януари, ВМРО обяви в декларация, че по-нататъшното участие на партията в управляващата коалиция ще зависи от изпълнението на няколко нейни искания. "Да спрат скандалите и междуличностните противопоставяния в "Обединени патриоти", да се потърси единство около общи приоритети и да бъдат постигнати реални резултати в управлението, иначе съществуването на коалицията става безсмислено", заявяват воеводите. Те излагат и конкретните приоритети за управлението на страната, с фокус върху "циганската престъпност", противодействие на радикалния ислям, живота на възрастните хора. Според партията е необходима правителствена програма за мерки срещу циганизацията, гетоизацията, "социалния паразитизъм" и произтичащите от това проблеми.

ВМРО иска също така въвеждане на административни наказания "обществено полезен труд" и "задържане под стража" за преодоляване на чувството за безнаказаност сред маргиналните общности. Предлага се и създаването на единна база данни за социалните помощи и въвеждане на сумарен максимум на годишна база, строг контрол срещу злоупотребите със социални плащания, включително и обвързване на получаването им със степента на социализация и грамотност.

Друго предложение е създаването на доброволни отряди към МВР за охрана на обществения ред. А също приемането на закон за възрастните хора; ревизия на инвалидните пенсии и преизчисляване на т.нар. стари пенсии; създаване на държавна програма за разпространение на българския език и култура, включително и създаване на институт "Св. св. Кирил и Методий", както и на "Карта българин", с която да се урежда правото на пребиваване и труд в България на сънародниците ни от диаспората.

Не на последно място от ВМРО настояват за по-справедливо данъчно облагане на имуществото на богатите, включително и данък "Лукс".

"Това са нещата, които слагаме за обсъждане на масата, и всъщност от отношението на нашите партньори към тези идеи ще зависи нашето отношение към тях. Това означава, че ние поставяме на висок глас на нашите партньори, напомняме им, че сме влезнали в управлението с конкретни цели. Участието ни в управлението, подкрепата за управлението е свързано с реализацията на тези цели", обясни на 22 януари заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. Той осъди поведението на "Атака" и подложи на съмнение бъдещето на малката коалиция в сегашния формат.

"Не мога да приема за нормално примерно телевизията на "Атака" да излъчва цигански митинги и да тиражират обвинения към Каракачанов, чиято оставка се иска на тези митинги - категоричен беше той. - Ние или сме в един отбор, или просто нямаме място един до друг в парламента и в управлението. Има различни варианти за коалицията. Може малката коалиция изобщо да не продължи. Може да продължи без един или без друг партньор, може да продължи без нас. Не знам. Всякакви варианти има."

Междувременно Ангел Джамбазки беше издигнат за втори евродепутатски мандат от инициативен комитет от интелектуалци - представители на патриотични съюзи, университетски преподаватели и историци, сред които са режисьорът Андрей Слабаков, Александър Гребенаров, който оглавява Македонския научен институт, и проф. Христо Смоленов. Интересното е, че номинацията на Джамбазки идва в момент, когато малката коалиция "Обединени патриоти" отново се клати. Не е тайна, че желанието на ВМРО е именно той да е водач на листата за евровота, с което не е съгласен Волен Сидеров, а както стана ясно от думите на Валери Симеонов в кулоарите - и НФСБ.

От няколко месеца вървят слухове, че търканията при Патриотите са започнали и се разгарят, защото Сидеров искал да е водач на патриотичната листа. Той обаче отрича, наричайки откровени лъжи подобни твърдения. Според него тези неверни слухове били предизвикани от истеричния страх на някои евродепутати, че може вече да не са такива и да се лишат от стотици хиляди евро, събрани от заплати в банка, като визира именно Джамбазки. След което похвали евродепутата Николай Бареков, че само той гласувал срещу приета от Европарламента на 15 януари резолюция, в която се защитават правата на мигрантите, търсещи убежище.

"Аз предложих и ще го оформя и законодателно, и като юридическа формула, че този, който се кандидатира за евродепутат, да декларира, че парите, които взима над средната българска заплата, ще отиват в специален фонд за подпомагане на болни деца. Ако някой не иска да направи това, да не се кандидатира за евродепутат. Или ако не иска, но се кандидатира - да излезе и да обясни защо не иска да дарява тези пари", изложи новата си идея Сидеров.

На всичко отгоре се провали и заседанието на парламентарната група на "Обединени патриоти" на 22 януари вечерта, за което НФСБ и ВМРО обвиниха председателя й Волен Сидеров, че не ги е уведомил, както трябва.

Ако малката коалиция се разтури, пред изпитание ще бъде изправено и правителството на Бойко Борисов. Независимо от хитруванията на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който "се научи" да осигурява кворума и мнозинство в пленарната зала с гласовете на "Воля" и ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във