Банкеръ Daily

Mария Габриел:

В интернет има много съдържание, подстрекаващо към тероризъм

Темата за сигурността вече има ново измерение и това е свързано киберсигурността, нито една държава не може да се справи сама, за това и в европейска комисия предложихме пакет от мерки, с който ясно казваме искаме на въпроса кой какво прави на такава широкомащабна атака да има ясен отговор. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел пред БНТ.  

"Предложихме конкретни мерки като една от тях е една обща рамка за сертифициране на сигурността на продуктите. Нещо, което до този момент съществува в отделни държави-членки. За нас това са стъпки напред. Това означава от една страна потребителите да имат възможност да знаят на какво ниво на сигурност отговаря даден продукт и да донесем полза за европейските фирми, един сертификат да е признат в целия ЕС и да се намали административната и финансова тежест", коментира Габриел.

Еврокомисарят отличи няколко различни аспекти на кибератаките и заяви, че точно за това подходът на Европейската комисия е цялостен, т.е означава всеки да има своята отговорност.

"Днес в интернет все още циркулира прекалено много съдържание, което подстрекава към тероризъм или радикализация . 41% от вече сигнализирано незаконно съдържание не е свалено, а от тях 28% остават повече от 24 часа, а ние знаем, че най-силното въздействие от такива материалите е в първите час, два", обясни Мария Габриел.

Еврокомисарят сподели, че са призовали големите платформи да имат своята отговорност и да се стигне до по-бързо премахване в следствие на доброволни мерки. Ако това не се случи, в ЕК ще излязат със законодателни предложения.

Тя заяви, че сътрудничеството с интерпол е мого добро.

"91,92% от незаконното съдържание бива премахнато максимално бързо. Има над 150 хил. интернет връзки са премахнати,когато става въпрос за сексуално насилие над деца. Предложенията са платформите да бъдат проактивни и всеки от тях да предложи лице за контакт, което да може много бързо да си сътрудничи с полицейските и правосъдни органи, както и да има възможност потребителите да сигнализират максимално бързо за незаконно съдържание или такова, което не е, да бъде възстановено", каза още Мария Габриел.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във