Банкеръ Weekly

Общество и политика

В БСП ОЩЕ ТЪРСЯТ ИСТИНАТА

Най-после, след близо месец разправии и спорове, БСП одобри листите си за предстоящите избори. Висшият съвет на партията гласува пълните депутатски списъци на коалиция За България на 29 април. Според активисти от Позитано 20 обаче единични размествания на кандидат-депутатите ще има до 16 май, когато се открива официално предизборната кампания. Междувременно критиките към определените вече претенденти за народни представители продължават. Несъгласни със стратегията на ръководството твърдят, че тези, които ще влязат в 39-ото Народно събрание от БСП, изобщо не отговарят на предизборните обещания на социалистите. Партийните шефове подчертаваха, че преобладаващ ще е броят на икономистите и юристите. Но опонентите на Първанов смятат, че тези критерии са минали доста назад при подреждането на списъците.
Друг проблем в лявата коалиция е тлеещото недоволство на БСП-актива към претенциите на коалиционните партньори. Както се очакваше, това доведе до изостряне и на междупартийните отношения. На Първанов му се наложи да прави доста рокади само и само да намери места на лидерите на другите формации.
Не допуснахме напрежение нито с ръководствата на коалиционните партньори, нито вътре в БСП, заяви след последния пленум секретарят по коалиционната политика на партията Румен Петков. Едва ли някой от наблюдателите, които следят процесите вляво, са приели сериозно подобно изказване. Заради търканията около листите част от организациите на БСП по места са решили да саботират кампанията. Такъв е случаят в Монтана. От Позитано 20 наложиха за номер едно там оргсекретаря Васил Калинов. Подобни проблеми във Варна също ще доведат до отлив на леви избиратели, изтъкват червени активисти. Според решението на Централната избирателна комисия от морския град, в следващия парламент ще влязат най-много народни представители - 14 на брой. Варненски социалисти обаче се съмняват, че левицата ще успее да вкара и трима депутати от района. Причините са както вътрешнопартийните раздори, така и сложните междупартийни отношения в коалицията в града.
Допълнителен смут внасят левите кметове, които се кандидатираха за депутати. Някои наблюдатели са убедени, че в Благоевград например, където водач в списъка стана Костадин Паскалев, част от червените симпатизанти може да не гласуват за него точно защото го смятат за успешен кмет и не искат той да напуска поста си.
Вероятно в края на седмицата ще бъде готова и предизборната програма на За България, както и т. нар. договор с избирателя. Документите ще минат през Политическия съвет на коалицията и през Висшия съвет на БСП за одобрение. Всъщност борбите за подреждането на листите изместиха въпроса с предизборната платформа. Съдейки от графика на Позитано 20, тя трябваше да е готова до 20 април. Но стана така, че в навечерието на активната кампания левите все още нямат адекватна програма, с която да привлекат избирателите. Твърде много май се оказаха звената, които уж трябваше да я подготвят, както и възгледите за управленската стратегия. На сбирката в Лесидрен левите лидери обсъждаха вариант, чийто основен автор бе Младен Червеняков. Той бе силно критикуван, тъй като там се наблягало най-вече на анализа колко сбъркан бил преходът у нас. Група експерти, сред които Стоян Александров, Ирина Бокова и Ивайло Калфин, бяха натоварени със задачата да преработят платформата. Необходимо е БСП да предложи конкретни рационални послания към отделните слоеве от населението в зависимост от техните проблеми, а не просто вдигане на пенсиите и на заплатите, са на мнение повечето от редови партийци, само че все още не се знае възгледите на коя група ще надделеят. Един от водещите лайтмотиви в кампанията на левицата вероятно ще е българският всеки ден, подхвърлят от червената централа.
Част от критиките срещу ръководството на Позитано 20 се основават на мнението, че БСП няма ясна стратегическа цел нито по отношение на бъдещата парламентарна група, нито за изпълнителната власт. Една част от лидерите изтъкват, че се борят за самостоятелно управление, друга част пък били за споделяне на отговорността, тоест за коалиционен кабинет. Неяснотите около този основен въпрос попречиха за изграждането и на единна и целенасочена политика за изборите. Още повече че преди да е готова предизборната програма на левицата, няма как да бъдат подбрани адекватно хората, които ще я реализират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във