Банкеръ Daily

Общество и политика

В Белене ще строят мемориален комплекс в памет на жертвите на тоталитаризма

Община Белене получава подкрепа от неправителствени организации за реализиране на идеята за изграждане на мемориалния комплекс в памет на жертвите на тоталитарните режими на 20-и век на остров Персин. Това съобщи в пресклуба на БТА кметът на община Белене Милен Дулев.

"Освен от български НПО, общината получава подкрепа и от чужди такива, които се грижат за подобни места на памет", каза Дулев. 

Наскоро представители на фондация "Остров Белене", с която община Белене е партньор по проекта за мемориалния парк, са били поканени и са участвали в десетдневна международна конференция в Берлин. Там акцентът е бил поставен на паметта, прошката и спомена за убитите и за живота на техните палачи, посочи Дулев. Представители на община Белене са поканени за участие и в подобна среща с международно участие в Шкодра, Албания.
Кметът на община Белене припомни, че вече е завършен идейният проект за мемориалния комплекс на остров Персин и той се надява, че следващата година ще започне същинската работа по неговото изграждане като се ползва както българският, така и чуждестранният опит. 

Продължаваме работата си и искрено се надяваме, че България в най-скоро време ще има своето място на памет за всички, пострадали от тоталитарната система в лагери - места, които са били над 35 на територията на страната по време на режима, каза още Милен Дулев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във