Банкеръ Weekly

Общество и политика

Уволнения в земеделието, скандали в Събранието

S 250 a8bd3b3b 12dc 421e bafa a16b0555de5a

Скандалът с умъртвените животни в Странджанския край беляза цялата изминала седмица. На топа на устата основно бяха министърът на земеделието Румен Порожанов и шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. Критикуваха ги, тъй като никой от ведомствата им не си направил труда да обясни предварително на засегнатите стопани защо животните им трябва да бъдат евтаназирани, колко е страшна чумната зараза и какви ще бъдат последиците, ако болестта плъзне в цялата страна. Никой също така не им казал и какви компенсации ще получат за загубените си добичета и как да възстановят стопанствата си.

Всичко това започна да се прави на пожар, но твърде късно. Емоцията, преминала в истерия, вече беше завладяла социалните мрежи и обществото. Плъзнаха и конспиративни теории, че се подготвя заселване на мигранти в Странджа и затова се убива поминъкът на дребните фермери. Хора от цялата страна се изсипаха в потърпевшите села да пазят овцете и козите от евтаназиране. Там отиде и лидерката на опозиционната БСП Корнелия Нинова заедно с депутати, избрани от Ямболско и Бургаско. Обвинения се сипеха върху властта, включително и лично върху Бойко Борисов. Председателката на парламента Цвета Караянчева свика извънреден председателски съвет. Левицата поиска оставката на Порожанов. Животновъди се събраха на протест пред Министерския съвет. Проблемът от експертен се превърна в политически.

В сряда (18 юли) на правителственото заседание министър-председателят най-сетне взе отношение по темата. Той не спести упреците към земеделския министър и шефа на БАБХ. "Проявете необходимото съчувствие, човещина, бързо плащайте. След това тази напаст ще влезе навсякъде и тогава целият сектор ще загине. Години наред няма да можем да изнесем никаква продукция. А когато българите започнат да разбират, всичко трябва да е внос след това. Друга политика няма", занарежда Борисов. Министър Порожанов отговори, че това вече се прави. "Прави се, след като стана проблемът, тогава тръгнахте да обяснявате", скастри го обаче премиерът.

Той се върна и назад във времето на тоталитарния режим. "Няма друга европейска и световна практика. Да се види в комунистическия режим как се действа в такива случаи. Армията загражда и действа по същия начин. Аз гледам животни, знам какво е да ти се случи. Разбирам хората, които страдат. Трябва да проявите максимална човечност, това са животинки. Да обясните, да кажете. Има държави с напалм горят всичко около границата в десеткилометрова зона", продължи Борисов с наставленията си.

Междувременно под прозорците на Министерския съвет около 1000 животновъди от цялата страна изливаха мляко и горяха вълна, после влязоха в сблъсък с трите кордона полицаи и се зарекоха, че няма да си тръгнат, докато не паднат оставки в земеделското министерство, а по-късно поискаха оставката и на целия кабинет "Борисов 3".

Часове след това, за да тушира напрежението и успокои ситуацията, премиерът в крайна сметка взе четири глави. Първи от поста си отиде заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров. Решението е било взето след срещата на земеделския министър Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди. Борисов разпореди още да бъдат освободени директорът на Дирекция "Животновъдство" Златка Възелова, директорът на Дирекция "Директни плащания и идентификация на земеделските парцели" Георги Праматаров, както и съветникът на министъра Бойко Синапов.

Депутатите на ГЕРБ в парламента пък решиха да отклонят вниманието от властта и гафовете й в друга посока, като предизвикат скандал на принципа "нападението е най-добрата защита". В такива случаи в Народното събрание винаги се завръща "мумията", както сам себе си определи Антон Тодоров. След като беше принуден да напусне депутатското си място, той беше прибран в централата на ГЕРБ, където явно основната му задача е да изравя и съшива компромати. Към него този път се присъедини и хасковският депутат от ГЕРБ Делян Добрев, който има всички основания да мрази от сърце колежката си от левицата Елена Йончева. Именно тя извади на бял свят целия му роднинско-приятелски "дрийм тийм", обхванал като октопод Хасково. Заради нея хасковлията за малко не изхвърча от парламента.

На нарочен брифинг в кулоарите Добрев и Тодоров изнесоха данни, че журналистката, народен представител от левицата Елена Йончева, имала обща компания с офшорка на банкера Цветан Василев. Става дума за "Дайли трейдинг лимитед", за която излязоха медийни публикации, че е собственост на Василев. Добрев представи документи, от които се вижда, че офшорката внася в общата компания 315 000 лв., а червената депутатка - 5000. Парите са вложени в КТБ. Собствеността е 50:50. "Излиза, че съдружникът на Елена Йончева във фирмата "Офроуд" ООД е Цветан Василев", заключи Добрев. Той попита дали е спазено законодателството, има ли извършени престъпления, има ли пране на пари и данни за нарушения. Депутатът допълни, че ГЕРБ внасят сигнал в прокуратурата, в антикорупционната агенция и НАП за тези данни.

Антон Тодоров пък атакува Йончева, че се обявявала за борец срещу задкулисието и офшорките. А тази офшорка присъствала в други данни по делото КТБ. С нея е източвана банката, обяви Тодоров и попита: "БСП превърнала ли се е в криминална платформа?". "Хванахме на тясно това, което се нарича задкулисие", похвали се Тодоров. "Една кака от парламентарната група на БСП е с двата крака в батака", обобщи самодоволно той.

Елена Йончева не им остана длъжна и светкавично отвърна на удара. "Ще заведа дело за клевета срещу Делян Добрев и Антон Тодоров. Това е пореден опит за клевета срещу депутат и журналист", заяви тя. И припомни, че вече е спечелила дело за клевета срещу Бойко Борисов.

"Направеното изявление от Делян Добрев и Антон Тодоров е престъпление против правосъдието. Ще потърся отговор от клеветниците по чл. 286 от НК - набеждаване", каза тя и цитира, че "който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, се наказва за набеждаване с лишаване от свобода от една до шест години". Йончева беше категорична, че тази клевета и набеждаването нямало да спре разследването й дали министър-председателят е придобил къща в Барселона, каквато информация се появи вече в медиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във