Банкеръ Weekly

Общество и политика

Тържества и протести в съдебната власт

Отказаната независимост за съдиите, "опрасканата" от политиците конституционна реформа и бъдещето на България и българския съд - това бяха темите, които някак съвсем естествено доминираха във всички изказвания на тържеството за 135-годишнината от основаването на Върховния касационен съд. На тържествения пленум в петък (11 декември) в сградата на Съдебната палата присъстваха президентът Росен Плевнелиев, множество магистрати, членове на ВСС, представители на Народното събрание и конституционни съдии. А цялата зала се изправи на крака и аплодира подалия оставка правосъден министър Христо Иванов, чиято последна публична проява всъщност бе точно на това тържество.

"В политиката нищо не е случайно. Щом се случва, бъдете сигурни, че така е било планирано." С тази мисъл на бившия американски президент Франклин Делано Рузвелт започна словото си председателят на ВКС Лозан Панов. "Цената на политическия компромис се оказва именно независимостта на съда", посочи в приветствието си към магистратите пък президентът Плевнелиев. А министър Иванов отбеляза, че въпреки решението на парламента "независимостта не се дава и не се записва в "Държавен вестник" и че е горд от професионализма и духа на българските съдии.

В същото време, докато течеше тържеството в Съдебната палата, от Съюза на съдиите обявиха, че ще намерят начин да изразят своя протест срещу провалената идея за конституционна реформа, при все че законът им забранява подобни публични прояви. От съюза поканиха колегите си на събрание на 11 декември вечерта пред Съдебната палата и изразиха готовността си да разговарят с граждани за съдебната реформа.Това е втори случай, в който съдиите демонстративно заявяват своето недоволство: за пръв път те излязоха на протест през 2012-а, когато бе уволнена съдия Мирослава Тодорова.

Повече за конституционната реформа - на страниците на "Параграф 22".

Facebook logo
Бъдете с нас и във