Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев: Възможни са и още оставки

Коалиционният съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти се събира на 10 септември (понеделник), за да вземе решение за тримата министри, подали оставки след катастрофата край Своге, отнела живота на 17 души - Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. 

Основният въпрос преди заседанието на лидерите на четирите управляващи партии е дали Нанков ще запази поста си начело на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той получи подкрепа и от "Обединени патриоти", и от редиците на Борисовата партия. По-вероятно е Радев да напусне МВР, а Московски да се раздели с транспортното министерство. 

ГЕРБ и Патриотите следва да обсъдят и наследници на тези позиции. До края на седмицата Народното събрание ще гласува оставките и вероятно ще избере следващите министри, обяви Цветан Цветанов. От думите му се разбра също така, че те ще бъдат предложения на ГЕРБ.

В телевизионно интервю вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че каквито и съгласувания да има, последното решение за оставките е на министър-председателя Бойко Борисов. 

"Кадровите промени в Министерския съвет се гласуват от Народното събрание, но Конституцията категорично е предвидила, че това става по предложение на министър-председателя. Каквито и усилия да има за търсене на консенсус, съгласуване и обсъждане, това е ексклузивен ангажимент на премиера, той избира с кого да работи. Той преценява кому да приеме оставката и какво предложение да входира в парламента", посочи Дончев.

Той не изключи възможността да има и други оставки в кабинета. "Кабинетът е динамична среда и там няма гарантирано място. Този, който не се вписва, който няма усещането, че може да допринесе за отбора, е напълно нормално да бъде сменен", отбеляза Томислав Дончев пред bTV. 

Вицепремиерът коментира и акциите на прокуратурата срещу фамилиите на Ветко Арабаджиев и Миню Стайков.

"От нас нито "чадър", нито подкрепа, нито нещо друго са получавали. Да си богат, не е престъпление, престъпление е да не си плащаш данъците. Това е доказателство, че няма значение колко си богат, какви хора познаваш - няма нито един застрахован, когато не спазва закона", категоричен беше Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във