Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев: Няма предпоставки за предсрочни избори

Вицепремиерът Томислав Дончев отхвърли твърденията за "трусове" в правителството и предпоставките за скорошни предсрочни избори. Според Дончев в кабинета се усещали "леки вибрации, като от движещо се превозно средство". 

По думите му коалицията на ГЕРБ и Обединени патриоти е стабилна, но не можело всички в управлението да са на един акъл. "...дори е подозрително всички да мислят едно и също, това значи, че са се наговорили. Дори при конфликт и размяна на реплики това е по-честният формат", отбеляза Дончев пред bTV. 

Вицепремиерът от ГЕРБ се спря на темата за акциза върху бездимните цигари, който покачи градуса в управляващото мнозинство: "Акцизът е специален тип вземане, базирано на това, че стоката е вредна или луксозна. Ако бездимните цигари са по-малко вредни, то не бива да имат същия акциз като тютюна за пушене. Има държави, в които бездимните цигари са 30 на сто от пазара. Има прогнози, че могат да минат и 50 на сто"

Според Томислав Дончев било прекалено рано да се дават оценки за българското председателство на Съвета на ЕС, тъй като някои процеси са по-дълги - например европейската перспектива за Западните Балкани, многогодишната финансова рамка на Евросъюза и кохезионната политика.

Дончев обърна внимание и на форума 16+1 и възможностите за китайски инвестиции у нас, посочвайки, че самият той е "против едномерния ентусиазъм".

"Имаме 16+1 формат, той има и политическа част и инфраструктурна част и всичко е свързано с по-интензивна търговия и диалог между Азия и Европа. Китай е огромна икономика с огромни възможности и огромен финансов ресурс. Опитваме се да не го правим само на база кредити. Кредит или участие на китайска компания като подизпълнител не е инвестиция. Инвестиция е когато инвеститорът поеме част от риска", каза вицепремиерът. От думите му се разбра, че е възможно строителство на АЕЦ "Белене", както и на тунела под Шипка с китайско участие.

Дончев, който в третото правителство на Бойко Борисов е ангажиран с административната реформа, отчете, че сега се работи по свързаността между администрациите, както и че амбицията е до края на годината администрациите от всякакъв тип да комуникират електронно. Вицепремиерът дори уточни, че ако даден главен секретар или министър не изпълняват модернизацията на ведомствата си, те могат да бъдат уволнени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във