Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ток тече и в оставката на Драшков

Заместник-директорът на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) Иван Драшков изненадващо подаде оставка. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов в интервю пред БНТ в петък (16 март). Министър-председателят обаче бе непреклонен и отказа да съобщи какви причини е съобщил Драшков.


По-късно самият заместник-шеф на ДАНС потвърди новината пред националното радио. Решението за оставката ми е свързано с лични причини и няма връзка с оставките на двамата министри, заяви Иван Драшков. Според него 27 години служба в системата на сигурността са му достатъчни.Иван Драшков подчерта, че оставката му не е продиктувана от скандали. Според заместник-председателя на ДАНС в края на годината изтича мандатът на сегашното ръководство на aгенцията. Това също е причина той сам да поиска да бъде освободен.


Заместникът на Константин Казаков веднъж вече мина през едно уволнение - през октомври 2008 г., заради скандала около сайта Опасните, когато се разбра, че журналисти и политици са разпитвани в рамките на делото Галерия. Драшков се оплака в съда срещу заповедта на тогавашния шеф на ДАНС Петко Сертов. И година по-късно се върна на бял кон в агенцията, възстановен на поста си от Върховния административен съд. Докато течеше делото, което заведе срещу уволнението си, Драшков тръбеше наляво и надясно, че не иска да се връща на работа в ДАНС, а търси само морално удовлетворение. Въпреки това охотно зае отговорния пост на заместник-директор на ДАНС през декември 2009 година.


Любопитен щрих от онези години са обясненията на Драшков, че по времето на Петко Сертов ДАНС се движела на автопилот. При Сертов се носеха заповеди, които получаваха подпис, без да са били съгласувани със съответните служби и те си противоречаха, заяви Драшков през октомври 2009 г. при завръщането си в агенцията. Той определи тогава ситуацията в службата като трагична. Според Драшков, докато той и някои негови подчинени са доказвали пред европейските структури, че ДАНС работи, други в службата се занимавали с интриги и компромати. Най-голямата отговорност за това според него носели бившият директор на службата Петко Сертов и бившият министър-председател Сергей Станишев.


Малко след като гръмна новината за оставката на Драшков, Станишев коментира този акт многозначително: Очевидно по върховете на властта има голямо напрежение. Но не знам за какво точно, там всичко е зад завесата. Но се очертава една тенденция: когато г-н Драшков освободи стола си в ДАНС, идват избори и правителството си ходи.


Слуховете сочат Иван Драшков за троянския кон на енергийното лоби, което много държеше проектът за изграждане на АЕЦ Белене да се състои. Най-активен в изобличаването на Драшков като голям играч в проекта Белене бе Стефан Гамизов, председател на неправителствената организация Гражданска лига на България. Той свърза името на Драшков с Богомил Манчев, чиято компания Риск Инженеринг бе подизпълнител на Парсънс в проекта АЕЦ Белене.


Любопитен факт е, че Иван Драшков, изглежда, е имал проблеми с визите за пътувания през Океана. В секретна грама на бившия посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю сред имената на лицата, на които е отказана виза, той цитира и това на заместник-шефа на ДАНС Иван Драшков наред със Слави Бинев, Алексей Петров, Николай Банев, Христо Ковачки и др.


Другата версия за оставката на Драшков съвпада с обявените и от него лични мотиви. Те обаче са свързани по-скоро с бъдещето на все повече губещата доверие ДАНС. Слуховете, че агенцията ще се върне под крилото на МВР, стават все по-упорити, а орязаният бюджет на агенцията сякаш потвърждава, че нещата вървят натам.


Със сигурност Иван Драшков си е направил добре сметката, че сега е времето да сложи край на 27-годишната си кариера в сектор Сигурност. Що се отнася до бъдещето му, много е възможно то пак да е свързано с бившия му шеф Цветлин Йовчев, който стана началник на кабинета на президента Плевнелиев. При старта си в новото си амплоа Йовчев отново показа интереса си към енергийната проблематика. Още в първото си интервю като президентски човек той коментира позицията на началника си за бъдещето на АЕЦ Белене: президентът беше категоричен, че когато се вземат важни за обществото решения, всички аргументи трябва да се сложат на масата. Така че интересът към енергетиката може би прави реално евентуалното присъединяване на Иван Драшков към екипа на Цветлин Йовчев.


nbsp;


nbsp;


С името на заместник-шефа на ДАНС е свързан и друг скандал. Брат му Петър Драшков бе замесен в незаконно прехвърляне на общинска собственост на огромна стойност в София. Една от незаконните сделки, които Петър Драшков е опитал да извърши като едноличен собственик на търговското дружество Сида-С, е била 14 декара общински терен в столичния ж.к Стрелбище. Измамата била направена с подправен подпис на Бойко Борисов, когато той бе кмет на столицата.


Около Иван Драшков се шуми и след като се появи информация, че 25-годишният му син е собственик на жилищен комплекс със 160 апартамента. Драшков-младши обаче заяви, че обектът е финансиран изцяло с банкови заеми и всичко около него е законно. През май 2010 г. Комисията по досиетата съобщи, че Иван Драшков е бил кадрови служител във Второ главно управление на ДС от 1986 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във