Банкеръ Weekly

Общество и политика

Телефонът на Узунов се оказа "чист"

Димитър Узунов не е изпращал на Бойко Борисов скандалния СМС, който разтресе цялата държава. Това излиза от справката за проведените от Узунов разговори и изпратени текстови съобщения, изготвена от "Виваком" и публикувана на сайта на Висшия съдебен съвет на 22 януари.

На 14 януари, по време на заседанието на ВСС, на което се обсъждаше прекратяването на проверката за записите на разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, неизвестен и досега човек изпрати съобщение до премиера с текст: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме". Впоследствие СМС-ът бе препратен от Борисов на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, а той пък го показа пред колегите си и пред журналисти.

Гръмна страхотен скандал, защото подобно "доносничество" всъщност представлява демонстрация на недопустими връзки и зависимости между политическата власт в държавата и висшия кадрови орган в съдебната власт. Впоследствие бившият правосъден министър Христо Иванов посочи точно Узунов като човека, който най-вероятно е автор на съобщението. Междувременно Узунов беше избран и за представляващ ВСС. Което пък стана повод председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов да напусне демонстративно заседанието на съвета в четвъртък (21 януари) и да заяви, че няма да участва в работата му, докато Узунов не представи разпечатка за осъществените от телефона му контакти.

Така се стигна до разпечатката от "Виваком", според която до 12,30 часа на 14 януари Димитър Узунов не е изпращал СМС-и на никого.

Повече по темата четете в "Параграф 22".

Facebook logo
Бъдете с нас и във