Банкеръ Weekly

Общество и политика

Съдът задължи ЦИК за машинното гласуване

Мартин Димитров и Петър Славов

Софийският административен съд задължи Централната избирателна комисия в срок от шест месеца да въведе машинно гласуване. Това решиха магистратите по делото, което беше заведено срещу изборната администрация от бившите депутати, а сега членове на "Демократична България", Мартин Димитров и Петър Славов.

Според съдебното решение е необходимо ЦИК да осигури машини за алтернатива на вота с бюлетини във всяка секция, както е записано в Изборния кодекс. Това трябва да стане до февруари догодина, т.е. два месеца преди гласуването за Европейски парламент.

Машинното гласуване трябваше да бъде въведено още за последните парламентарни избори, които се състояха на 26 март 2017-а. Дотогава ЦИК и институциите, свързани с провеждането на вотове, се възползваха от законовите си възможности за тестове. Последният бе на президентските избори в края на 2016-а, когато гласуване с машини се проведе в 500 секции. Това беше и последната възможност за отлагане на пълното му въвеждане, прието в Изборния кодекс през 2014-а по настояване на Реформаторския блок. Тогава в закона беше записано, че е необходимо във всички избирателни секции в страната да има опция човек да подаде гласа си през устройство, а не само чрез стандартните хартиени бюлетини.

Преди последните парламентарни избори, които бяха предсрочни, и Върховният административен съд се произнесе, че машинно гласуване трябва да има във всички секции, но на ЦИК и на правителството не им стигна време и ресурс да го организират.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира, че въвеждането на това изискване поставя редица въпроси, като например за логистиката и съхраняването на машините. По думите му комисията не е в състояние да реши тези въпроси самостоятелно, а с помощта на държавата. Той посочи също така, че не би могъл да се ангажира с конкретни срокове кога ще се въведе машинното гласуване.

"Решението е отпреди два дни. Комисията не е успяла досега да го обсъди. Смятам, че решението е напълно изпълнимо. Срокът е разумен. Трябва обаче да се решат и проблемите, които водеха до това ЦИК да не успее да организира машинно гласуване за парламентарните избори през 2017 г.", коментира и другият говорител на институцията Цветозар Томов. Той припомни, че през 2017-а ЦИК е направил опит да спази изисканията, като обяви спешна обществена поръчка, но не намери изпълнител.

Томов обясни и че има тежък проблем с три вида секции, в които така, както законодателят е написал Изборния кодекс, е невъзможно да се въведе машинно гласуване. Това са секциите в специализираните заведения, подвижните и тези, които са извън страната. "Законът трябва да се спазва, но ако ни задължава да ходим със зелени панталони или да летим с крилца, няма да можем да го изпълним", отбеляза говорителят на избирателната комисия.

Единият от вносителите на жалбата срещу ЦИК Мартин Димитров пък припомни, че вече има 18 месеца закъснение на изборния орган за въвеждане на машинното гласуване. "За този период те са нарушили Изборния кодекс около 50 пъти, защото за всеки частичен избор трябваше да бъде осигурено машинно гласуване", изтъкна бившият депутат от Реформаторския блок.

Колегата му Петър Славов смята, че с това решение на съда се помага на ЦИК най-после да изпълни закона, в който пише, че от 2017-та трябваше да има машинно гласуване. "Ние помагаме на комисията, защото досега дежурното оправдание от някои членове, които са представители на партии от статуквото, беше, че имало проблем с процедурата и трябвало да има указ на президента, за да го въведат, а сроковете все не им стигали и съдът ги ограничавал. Сега им се дава шестмесечен срок", подчерта той.

Мартин Димитров не скри и сериозните си подозрения, че и ГЕРБ, и БСП, и ДПС искат да отменят и машинното, и дистанционното гласуване, само че нямат смелостта да отидат и да го заявят в Народното събрание. За тях било по-добре да го има записано в закон, но да не се въвежда на практика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във