Банкеръ Weekly

Общество и политика

Съдът отмени новите цени на винетките

Върховният административен съд отмени новите цени на винетките с мотива, че в процедурата по приемането им от Министерския съвет са допуснати множество нарушения.

"Постановлението на МС противоречи на чл. 60 ал.1 от конституцията, тъй като при определянето на размера на винетните такси е нарушен принципът за съответствието им с направените разходи за осъществяване на дейността, за която се събират", отбелязват съдиите. За разлика от данъците, при таксите държавата е необходимо да извърши срещу парите на гражданите услуга или някаква дейност и размерът на таксата се определя именно върху стойността на тази услуга или дейност. Освен това "увеличението на размера на винетните такси не е съобразено нито с реалното увеличение на  себестойността на предоставяните услуги по изграждане и поддържане на републиканската пътна мрежа, нито с реалното увеличение на доходите на гражданите и физическите лица", категоричен е съдът.

Съдебният състав приема, че са допуснати и други процедурни нарушения: не е доказано, че предложението е било пуснато за задължителното обществено обсъждане, няма финансова обосновка, няма и мотиви, които да обяснят защо се налага поскъпването, не е било проведено и задължителното съгласуване с останалите министри.

Един от съдиите в състава - Йордан Константинов, е подписал становището с "особено мнение", за разлика от колежките му Мадлен Петрова и Светлозара Анчева.

Решението на магистратите не е окончателно. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече съобщиха, че ще го обжалват и пред петчленен състав на ВАС. Делото най-вероятно ще продължи наесен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във